Antropolog: Criza COVID ne va ajuta să înțelegem mai bine rolul și locul bisericii în societate

Via: rfi.ro

Controverse în jurul campaniei Medicii Eroi lansate de agenția de publicitate McCann România în semn de respect pentru cadrele medicale în contextul pandemiei de coronavirus. Cei care lucrează în sistemul de sănătate au fost portretizați în diferite ipostaze de la super-eroi precum Batman, ființe magice sau sfinți. Ziarul Libertatea scrie ca primăria capitalei a cerut înlocuirea panourilor cu temă religioasă pentru a nu leza credința trecătorilor. Asta după ce purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe a catalogat demersul creativilor drept blasfemiator. Panourile cu medici sfinți din București și din țară vor fi scoase pentru a păstra discuția pe mesajul pozitiv al campaniei, anunță reprezentanții agenției de publicitate citați de Pagina de Media.ro

Problema acestor afișe, discuția din jurul luminii de Paște, arată că Biserica Ortodoxă este, în această pandemie, foarte prezentă în spațiul public, în viața politică, în viața noastră socială, spune Mirel Bănică, cercetător în domeniul antropologiei religiilor. Explicația este că gradul de secularizare al României este mult mai redus decât al occidentului:

Ortodoxia are în centrul ritualului său imaginea, icoana. Fiecare cult religios are o anumită linie roșie dincolo de care nu se trece. Cunoașteți foarte bine cazul islamului în Franța sau în occident sau (…) știți cât de multă valoarea pun neoprotestanții pe biblie. Nu cred că s-ar fi putut face o publicitate centrată pe biblie fără a avea reacții din partea acestor biserici.

(…) Gradul de secularizare al României este unul mult, mult mai redus decât al occidentului, indiferent de ce ne zic acele sondaje câtă încredere mai aveți sau nu mai aveți. Poate că nu mai au încredere în instituția ca atare, dar în continuare simbolurile pe care ea le reprezintă sunt foarte puternice. Și totul se amestecă cu faimoasa simfonie bizantină. Autoritățile sunt somate să dea jos acele afișe sau alte simboluri de acest gen.

(…) Momentul catalizator a fost momentul Colectiv când o parte din societatea noastră și-a dat seama cât de disfuncțională este clasa politică și am început să ne îndoim foarte mult de calitatea și de rolul ei. (…) Marea problemă a Bisericii Ortodoxe în acest moment este că, ea fiind asociată simbolic, prin această simfonie bizantină, cu clasa politică, încasează lovituri și este puternic criticată și pentru greșelile clasei politice.

Citește articolul pe rfi.ro