Apeluri disperate către companii : nu dați oamenii afară!

Via: rfi.ro

Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei, a îndemnat miercuri companiile să evite concedierile colective, întrucât vor fi aplicate planuri de asistenţă financiară pentru atenuarea efectelor negative ale epidemiei de coronavirus, informează BBC.”Companiile trebuie să oprească astfel de planuri, să analizeze ce li se pune la dispoziţie şi să vină să discute cu noi, Guvernul, înainte de a adopta astfel de măsuri”, a declarat Andrew Bailey.

Multe companii analizează posibilitatea reducerii personalului, în contextul crizei economice şi financiare generată de pandemia de coronavirus. Cele mai afectate sunt companiile aeriene, firmele de turism, de retail, de transporturi şi restaurantele.

Ministrul britanic de Finanţe, Rishi Sunak, a elaborat un plan de stimulare economică în valoare de 350 de miliarde de lire sterline (378 miliarde euro) pentru ajutarea firmelor. Planul include garanţii de credite pentru afaceri în valoare de 330 de miliarde de lire (357 miliarde euro).

“Trebuie să subliniez că este esenţial să susţinem nevoile cetăţenilor acestei ţări. (…) Aceasta este o criză în care suntem cu toţii, este o situaţie de urgenţă”, a subliniat guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey.

Și în Statele Unite, Rezerva Federală a promis că va inunda piața cu bani pentru a ajuta firmele să treacă peste criza actuală. Altfel, potrivit CNN, aproape 80 de milioane de joburi sunt în pericol. Un studiu Moody’s Analytics arată că multe joburi nu vor fi desființate dar salariații și vor vedea veniturile dramatic diminuate. Cele mai expuse sunt cele aproape 27 de milioane de joburi din transporturi, turism sau extracția de petrol. Alte 52 de milioane de joburi sunt în pericol moderat. Deja, potrivit unor oficiali citați de CNN, au început să fie depuse cereri de ajutoare de șomaj. Analiștii spun că statul ar trebui acum să evite să lase ca în 2008 să se desființeze prea multe joburi și să ajute acum firmele să nu opereze disponibilizări. Costurile cu ajutoarele de șomaj și reintegrarea socială a muncitorilor vor fi mai mari decât orice efort ar face acum FED ca să salveze cât mai multe buissnessuri, conchid analiștii.

Citește articolul pe rfi.ro