Ar putea să lucreze UiPath la recalcularea pensiilor?

Via: rfi.ro

Pare o veste bună, dar pentru ca succesul să fie validat mai este nevoie de timp și de confirmări. Softul a fost un adevărat coșmar pentru administrația din România. Dar și o excelentă scuză pentru o serie întreagă de nereușite ale instituțiilor statului.

De exemplu, timp de doi ani de la intrarea României în Uniunea Europeană agențiile înființate pentru implementarea programului național de dezvoltare rurală nu au funcționat din cauză că sistemul informatic nu era acreditat de Comisia Europeană.

Iar povestea s-a repetat cu ocazia fiecărui nou exercițiu bugetar european. Acreditarea sistemelor informatice a întârziat de fiecare dată cu cel puțin doi ani absorbția fondurilor europene.

Dar problema aplicațiilor informatice nu s-a limitat la instituțiile publice create pentru derularea proiectelor cu bani europeni. În ultimii 15 ani, de când a început, sub diverse forme, digitalizarea instituțiilor publice, doar câteva companii au fost abonate la execuția aplicațiilor informatice.

Ele sunt cunoscute de specialiștii în domeniu. Mai mult, în ultimii ani, firmele aparținând unui om de afaceri român, aflat acum peste graniță, acaparaseră toate contractele cu bani publici. Tot ce era licitație privind informatizarea unei agenții sau a unei instituții publice era câștigată de o firmă a afaceristului român.

Mai grav era că, de fapt, companiile câștigătoare blocau piața IT din România. În sensul că își adjudecau licitația și apoi subcontractau unor furnizori care făceau o bună parte din lucrare, dar care nu primeau banii pentru munca prestată.

Patronii companiilor românești erau exasperați. Dacă acceptau să lucreze în calitate de subcontractori nu primeau banii, decât eventual cu o mare întârziere. Dacă nu acceptau să subcontracteze lucrări nu aveau nicio speranță să câștige vreo licitație și drept urmare șansele de a închide porțile erau foarte mari.

În ultimii ani, parcă pentru a nu mai da naștere unei situații atât de incorecte, cele mai importante aplicații informatice au fost gestionate de Serviciul de Telecomunicații Speciale – STS. Nici aceasta nu pare a fi soluția cea mai bună, pentru că este greu de crezut că STS va putea face toată digitalizarea din România.

Ministrul muncii nu a precizat firma care a realizat softul care va fi folosit pentru recalcularea pensiilor. În schimb, a atras atenția că până să fie folosit softul este nevoie de atenția sporită a funcționarilor care lucrează. În sensul că procesul de evaluare a pensiilor are nevoie să proceseze 50 de informații pentru fiecare dosar.

Deci, până să ajungă să fie prelucrate de aplicația informatică, datele pensiilor trebuie să treacă cu bine de birocrația umană, adică de munca funcționarului de la casa națională de pensii sau de la casa teritorială. În total, vor trebui revizuite datele a cinci milioane de dosare de pensie.

Deci, cea mai delicată fază a procesului de recalculare este aceea în care intervin operatorii umani, funcționarii. Din momentul în care softul începe să lucreze, lucrurile ar trebui să fie simple și clare. Cu condiția ca softul să funcționeze.

Nu știm compania care a creat softul, dar o curiozitate există. A participat la licitație și compania evaluată la 35 miliarde euro, firmă care s-a lansat în România? Ar fi trebuit ca UiPath să construiască acest soft, pentru că, în esență, aplicația informatică nu este altceva decât un robot, o platformă care automatizează procesul de recalculare?

Citește articolul pe rfi.ro