Armata României vrea 18 drone Bayraktar în arsenalul său. Ce reprezintă această achiziție?

Via: rfi.ro

Ion Petrescu: Va fi o măsură disuasivă, de descurajare a celor care ar avea intenția de a se gândi la vreun centimetru pătrat din teritoriul României. Fac precizarea că această intenție, chiar dacă ziceți dumneavoastră că este confirmată, trebuie privită cu realism. Au mai fost anunțuri care ulterior au fost completate de precizări, care au dus la anumite amânări. Ține de partea financiară. Ține și de un alt context. E un lucru bun că armata română va avea asemenea drone. În primul rând, de la o altitudine de 5,7 km care poate să ajungă și la 7 km, ele asigură cercetarea terenului în adâncimea dispozitivului inamic. În al doilea rând, pot fi dotate cu diverse rachete cu care să fie lovite puncte vitale ale potențialului agresor. Aici am în vedere atât poziții ofensive, cât și defensive la nivel de subunitate, puncte de comandă la nivel de companie, batalion, brigadă și lovirea unor coloane care pot transporta din eșalonul doi spre linia întâi muniție, apă, hrană pentru trupele care se află la contact cu partea adversă.

Reporter: Această achiziție de drone, pe care le-am văzut în acțiune în ultimele luni, vă surprinde în vreun fel?

IP: Mă bucur că la nivelul conducerii Ministerului Apărării Naționale și implicit, la nivelul celor care la ora actuală se află în fruntea Statului Major al Apărării sunt români lucizi care își dau seama că trebuie făcute demersurile financiare și în același timp cele de opțiune militară în așa fel încât să ne jucăm rolul nostru la granița de est a NATO. Vrând, nevrând, suntem graniță cu Ucraina. Observăm că sunt declarații care trebuie să ne atragă atenția, așa cum a fost declarația ministrului rus de Externe cu privire la Republica Moldova, o atenționare pentru Guvernul de la Chișinău. România este considerată de oficialii de la Chișinău principala țară care într-o situație de surprindere strategică ar putea ajuta Republica Moldova. Statele Unite ale Americii au un parteneriat aparte la nivelul forțelor armate ale SUA cu armata națională a Republicii Moldova. Acest lucru arată că într-un asemenea context e normal să ne bucurăm că armata română va beneficia de noi formule de descurajare ale unor acțiuni deloc amicale la adresa vecinătății noastre.

Rep: Cât de eficiente sunt aceste drone în acțiunile de bombardare a pozițiilor adverse?

IP: În primul rând aș face precizarea că o asemenea dronă costă între 5 milioane de dolari și 5,5 milioane de dolari. Acest preț e bine precizat pentru că și suma pe care statul român o va afecta este corespunzătoare intenției de a avea numărul de drone anunțat inițial de dumneavoastră. Eficiența acestor drone a fost văzută în sudul Turciei și în nordul Siriei, când armata turcă a acționat împotriva insurgenților kurzi situați în cele două zone pe care le-am menționat. În același timp, eficiența dronelor turcești s-a văzut și în conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan. Iar recent, cum foarte bine ați menționat, pe teritoriul Ucrainei în defensiva apărătorilor ucraineni contra celor care fac parte din forța operațională rusă trimisă de Putin în Ucraina.

Citește articolul pe rfi.ro