Armata ucraineană a lansat contraofensiva pe frontul din sudul ţării

Via: Newmoney.ro

Ucraina ar fi lansat în sfârşit mult aşteptata contraofensivă în sudul ţării, conform unei declaraţii făcute luni de Comandamentul operativ Sud, citat de Reuters şi Ukrinform.

„Astăzi am lansat acţiuni ofensive în diferite direcţii, inclusiv în regiunea Herson”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comandamentului operativ Sud, Natalia Gumeniuk, pentru postul de televiziune local Suspilne. Ea a confirmat câteva minute mai târziu într-o conferinţă de presă că „forţele armate ucrainene au început operaţiuni ofensive în multe zone din sudul Ucrainei”.

Ucraina vorbeşte de două luni despre o contraofensivă planificată în regiunile sale de sud, ocupate de Rusia. Recentele atacuri ale Ucrainei asupra rutelor logistice din sudul Rusiei au ‘slăbit incontestabil inamicul’, a afirmat purtătoarea de cuvânt citată, adăugând că peste zece depozite de muniţii ruseşti au fost lovite în ultima săptămână.

Cu toate acestea, ea a refuzat să ofere mai multe detalii despre noua ofensivă. „Orice operaţiune militară are nevoie de linişte”, a spus ea, indicând că forţele ruse din sud sunt destul de puternice, dat fiind că şi-au consolidat poziţiile de mult timp.

    Comandamentul operativ de trupe ucrainene Kahovka a declarat că forţele ruse au fost private de aprovizionare pe malul drept al Niprului, ceea ce reprezintă o ‘şansă nemaipomenită pentru recucerirea teritoriilor’ ocupate.

    Situaţia din teritoriul ocupat temporar în regiunea Herson este extrem de complexă. Cu ajutorul HIMARS, forţele ucrainene au distrus practic toate podurile mari din zonă: podurile rutiere şi de cale ferată Antonovski şi Novokahovski, conform Ukrinform.

    După lovituri precise asupra poziţiilor ocupanţilor ruşi de aici, aceştia nu vor să meargă în atac şi se repliază pe poziţii fortificate, potrivit aceloraşi media ucrainene. Din iunie, conducerea de la Kiev a alimentat speranţa unei contraofensive majore în sud, însă aceasta a tot întârziat să înceapă din cauza lipsei de suficiente forţe şi armament, potrivit media ucrainene.