Armita Abbasi, victimă-simbol a atrocităților din închisorile iraniene

Via: rfi.ro

Cu părul blond platinat, șuvițe albastru-verzui, un piercing în sprânceana dreaptă și altul sub buza de jos, Armita Abbasi pare a fi o tânără modernă ca multe altele, însă nu este. La 21 de ani, iraniana a devenit una dintre multele figuri-simbol ale revoltei populare declanșată după moartea lui Mahsa Amini pe 16 septembrie 2022, la Teheran.

Pe 2 ianuarie, ea a început greva foamei în închisoarea Katchoï din Karaj, în nordul Iranului, unde este încarcerată de mai bine de trei luni, un gest cu un impact important. Ea a fost urmată de alte 14 deținute, pentru a protesta împotriva „condițiilor inumane și nedemne în care au fost reținute, dar și hărțuirilor și torturii suferite”, explică domnul Hirbod Dehghani-Azar, avocat franco-iranian care enumeră abuzurile comise de forțele de securitate ale Republicii Islamice.

După șapte zile de mobilizare puternică pe rețelele de socializare, sub hashtag-ul # FemeieViațăLibertate (#WomenLifeFreedom în engleză), toate au cedat în fața „presiunii și amenințărilor exercitate de funcționarii închisorii” asupra lor și familiilor lor.

În prezent, rudele deținutelor, nu știu nimic despre ele de 7 zile. S-au adunat zilnic în fața închisorii, au fost agresați și bătuți de poliție.

„Niciuna dintre cerințele lor nu a fost auzită de autorități. Nu există nicio îmbunătățire a condițiilor lor de detenție și nici a situației personale, declară domnul Dehghani-Azar. Rudele lor le-au putut vedea pe furiș în prezența agenților de poliție. Par să fie bine, chiar dacă au slăbit.”

Potrivit apropiaților deținutelor, acestea au renunțat la greva foamei după 7 zile, mai ales din cauza amenințărilor și presiunilor exercitate de funcționarii închisorii. Rudele lor au putut să le vadă pe furiș.

Armita Abbasi, Somayyeh Massoumi, Fatemeh Harbi, Ensieh Moussavi, Fatemeh Nazarinejad, Elham Modarresi, Fatemeh Mosleh Heydarzadeh, Niloufar Shakeri, Niloufar Kardouni, Marzieh Qassemi, Shahrzad Derakhshan, Fatemeh Jamalpour, Hamideh Zeraii, Jasmine Haj Mirza Mohammadi și Maedeh Sohrab au fost încarcerate în închisoarea Katchoï.

În timp ce motivele închiderii acestor femei rămân neclare, aproape toate par să fi fost victime ale agresiunii sexuale. Pe lângă dorința de dominare masculină, violarea virginelor sau a femeilor suspectate, este vorba despre o strategie dovedită încă din anii 1980 în timpul ayatollahului Khomeini, amintește Institutul Gatestone, o organizație de cercetare internațională.

Întrebat pe 7 decembrie 1986 despre violurile masive din închisori, Liderul Suprem a răspuns: „Da! Asemenea violuri sunt esențiale pentru a împiedica aceste femei anti-islamice să intre în rai. Dacă sunt executate ca virgine, vor intra în rai. Deci violul este extrem de important pentru a preveni intrarea lor în rai”.

Internată pentru “hemoragie rectală”

Până în prezent, dintre cele cincisprezece prizoniere din Katchoï, au fost detaliate doar abuzurile suferite de Armita Abassi. Potrivit unei anchete publicate de CNN pe 21 noiembrie 2022, tânăra de 20 de ani a fost arestată după ce a postat, fără a-și ascunde identitatea, mesaje considerate „ostile regimului” pe rețelele de socializare. Arestată la o lună după începerea protestului popular, guvernul a acuzat-o că este una dintre „liderele revoltelor” și a susținut că a găsit „10 cocktailuri molotov” la domiciliul său, o declarație prin care guvernul promitea sancțiuni deosebit de severe pentru tânăra de 20 de ani.

Citește articolul pe rfi.ro