Ascensiunea și decăderea dinastiei politice care a cauzat criza din Sri Lanka

Via: rfi.ro

La 12 august 2020, la Templul Dintelui Sacru, unul dintre cele mai sacre situri budiste din Sri Lanka, în centrul orașului Kandy, capitala politică a vechilor regi din țara insulară, a avut loc o demonstrație extraordinară de putere a familiei.

După o victorie răsunătoare la alegerile din august, Gotabaya Rajapaksa, șeful statului Sri Lanka, a fost învestit un guvern din care făceau parte doi dintre frații săi și doi nepoți, membrii familiei deținând mai multe portofolii.

Familia Rajapaksa are o tradiție de depunere a jurământului de învestire în temple, o recunoaștere plină de simbolism a populismului budist sinhala care i-a propulsat la putere. În ultimii ani, odată cu dezvoltarea politică a familiei, echipa de învestire formată din oficiali, diplomați și presă s-a prezentat supusă la templele sacre, unde încă un Rajapaksa a primit un alt portofoliu.

Cu toate acestea, concentrarea puterii și gestionarea slabă sunt niște acțiuni de-a dreptul păcătoase.

La inaugurarea noului cabinet, președintele a preluat portofoliul de apărare, ceea ce încalcă un articol constituțional care interzice șefului de stat al țării să dețină o funcție în guvern.

Fratele său influent, Mahinda Rajapaksa, a devenit noul prim-ministru al țării și a fost, de asemenea, numit în fruntea a trei ministere: finanțe, dezvoltare urbană și afaceri budiste.

Președintele l-a numit apoi pe fratele său cel mare, Chamal Rajapaksa, în funcțiile de ministru pentru irigații, securitate internă, afaceri interne și gestionarea dezastrelor. Fiul lui Chamal, Sashindra, a fost numit adjunctul ministrului pentru agricultura de înaltă tehnologie. Fiul primului-ministru, Namal, a devenit ministrul tineretului și al sportului.

La mai puțin de un an, Basil Rajapaksa a primit funcția de ministru al finanțelor, preluând astfel portofoliul fratelui său prim-ministru.

La apogeul puterii, familia Rajapaksa părea de neînvins. Ei semnau contracte de infrastructură de amploare și acumulau averi, în timp ce impuneau măsuri drastice împotriva minorităților și jurnaliștilor, dar reușeau să scape cu ușurință de răspundere în țara în care ei aveau controlul total al deciziilor.

Ani la rând, apărătorii drepturilor omului au condamnat măsurile de represiune, masacrele, corupția și favoritismul celei mai puternice dinastii politice din Asia de Sud. Dar vocea lor a fost ignorată de electoratul dispus să treacă cu vederea atacurile asupra libertății și convins de cultul liderilor puternici care preferă acțiunea în locul compromisului.

Însă asta s-a întâmplat înainte ca țara să fie lovită de cea mai mare criză economică de când și-a câștigat independența față de Marea Britanie în 1948. Pe măsură ce criza majoră de valută a provocat penurii de combustibil, întreruperi de energie electrică și inflație galopantă, familia Rajapaksa a început să fie din ce în ce mai afectată, în timp ce populația țării făcea față cu greu dezastrului provocat chiar de guvernul ales.

Săptămâna aceasta, protestele pașnice împotriva guvernului au devenit violente, iar simbolurile puterii familiei Rajapaksa au fost atacate în scene de neimaginat în urmă cu doi ani.

Luni seara, mulțimea de oameni a luat cu asalt Temple Trees, reședința oficială a prim-ministrului, situată în Colombo, obligând astfel armata să desfășoare o operațiune înainte de ivirea zorilor pentru a-l salva pe Mahinda Rajapaksa și pe familia sa.

Citește articolul pe rfi.ro