“Aștept Brexit cu mâhnire și uimire” – jurnalistul Christian Mititelu

Via: rfi.ro

Christian Mititelu este un cunoscut jurnalist, care trăiește de aproape 50 de ani în Marea Britanie. El a fost, între altele, directorul redacției române a BBC World Service în perioada 1984 – 2004.

El a fost și rămâne un sprijinitor ferm al apartenenței UK la UE. L-am întrebat în ce stare de spirit întâmpină acest eveniment istoric?

“Ca să fiu sincer cu un sentiment de mâhnire și de uimire cum de s-a putut ajunge la asemenea decizii. Și s-a ajuns printr-un concurs de circumstanțe aproape întâmplătoare, nu a fost o politică deliberată. S-a convocat un referendum foarte riscant, cu o majoritate simplă, cu o întrebare simplă, într-un moment în care există multă nemulțumire, nu numai în Marea Britanie, în general în întreaga lume. Există acest sentiment, mai ales în orașele mici, în orașele care și-au pierdut industriile, că guvernul de la centru le neglijează și rezultatul a fost cel pe care-l știm și care a dus după trei ani și ceva de discuții la decizia finală, la ieșirea din UE”.

Privind înapoi, ce a adus Marii Britanii faptul că a făcut parte din Uniunea Europeană (Comunitatea Economică Europeană, Comunitatea Europeană) în ultimii 47 de ani?

“Eu cred că a contribuit la prosperitatea Marii Britanii, la un sentiment de integrare, de cosmopolitism. Eu când am venit aici, Marea Britanie era mult mai austeră, aș spune în unele privințe mai puțin dezvoltată, nu în cel financiar, dar în alte sectoare, în raport cu Franța de unde veneam, pentru că am trăit mai întâi doi ani în Franța și am fost puțin surprins.

Or lucrurile s-au schimbat și s-au schimbat în bine, mai ales sub guvernarea lui Margaret Thatcher (1979 – 1990), iar Marea Britanie a început să joace un rol extrem de important în UE – a fost cea care a impus crearea pieței unice europene, a fost cea care a militat pentru extinderea UE înspre estul Europei, a fost veșnic în favoarea liberalizării comerțului, și iată, tocmai ea este cea care trage obloanele acum în raport cu UE și într-un fel cu restul lumii, pentru că prin UE Marea Britanie are acorduri comerciale cu 160 de țări. Aceste acorduri vor trebui renegociate la un moment dat sau prelungite într-un fel, fără ca Marea Britanie să mai fie parte a UE. “

Privind înspre viitor, cum credeți că va evolua relația dintre Marea Britanie și UE?

“În mod paradoxal în acest moment în care eurodeputații britanici se retrag din Parlamentul European, vom avea o prezență britanică intensă la Bruxelles, pentru că abia acum încep negocierile pentru realizarea unui nou acord. Nu poți să exiști fără un acord și este nevoie de un acord comercial, un acord pe care prim ministrul britanic Boris Johnson îl vrea negociat până la sfârșitul anului, lucru care e discutabil dacă se poate realiza și care vom vedea cum va arăta și în ce măsură va rămâne totuși o apropiere economică importantă între UK și UE.

Vedeți, politica tradițională a Marii Britanii a fost să arbitreze într-un fel, să nu permită apariția unei mari puteri dominante în Europa inițial.

Citește articolul pe rfi.ro