Avertisment farmacist: Există o foarte mare lipsă de antibiotice, mai ales cele de uz pediatric

Via: rfi.ro

Ministrul a transmis recent că vor fi asigurate cantităţi suplimentare de tratamente antitermice şi antiinflamatorii de tipul ibuprofenului şi paracetamolului, și spune că a fost dată publicității și o nouă listă cu produse similare.

Cristina Pavel, de la Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica, explică la RFI ce se întîmplă în farmacii.

Cristina Pavel: Nu e un sezon tipic. A început, dar nu suntem tocmai în vârful infecțiilor respiratorii. Probabil că dacă se răcește, probabil că undeva prin februarie se va atinge vârful de infecții. Lipsesc foarte multe medicamente, așa cum am semnalat încă de acum câteva luni.

Acum criza s-a adâncit pentru că lipsesc și similarele. Dacă în septembrie – octombrie mai erau medicamente care conțineau paracetamol și ibuprofen pentru copii, acum încep să lipsească și acelea.

Încep să lipsească toate variantele pe care părinții să le aibă la îndemână pentru a opri simptomele sau care se adresează simptomelor unei infecții. Lucrurile astea nu pot decât să fie îngrijorătoare și să agraveze situațiile sau problemele patologice care există ale pacienților.

Nimeni nu își dorește să ajungă în spital pentru infecții care în mod normal se pot trata acasă.

Reporter: Ministrul Rafila spunea că nu e criză de medicamente, nu e penurie. Dumneavoastră, de pe teren, ce spuneți? Tot așa se vede treaba?

CP: Suntem în farmacii în fiecare zi și suntem în situația în care nu putem furniza pacienților medicamentele de care au nevoie pentru că nu le avem și pentru că nu le găsim la distribuitori.

Nu știu ce ar trebui să fie mai mult ca să se considere că trecem printr-o situație de criză. Și la nivel de autorități se cunoaște această situație. Ministerul Sănătății tocmai ce a publicat un ordin prin care va împiedica pe o perioadă de cel puțin 6 luni exportul paralel la anumite medicamente care conțin antibiotice și antitermice.

Situația aceasta se știe. Aceasta este o primă măsură pe care autoritățile o pot lua, o măsură cât mai rapidă pentru ca și așa insuficientele medicamente să plece înapoi în afara granițelor țării.

Rep: Dar înțeleg că e o măsură provizorie?

CP: E o măsură provizorie, dar e o măsură care se poate lua cel mai rapid pentru că această criză de medicamente nu se regăsește doar în România. Este o criză la nivel mondial. Dar din cauza faptului că România are și cel mai mic preț la majoritatea medicamentelor din Uniunea Europeană, acest lucru nu încurajează producătorii să aducă medicamentele în România. Fiindcă sunt cantități insuficiente la nivel mondial, ele se duc prioritar în alte țări.

În acest sens, Ministerul Sănătății, dacă își dorește să rezolve această criză pe termen lung, va trebui să reconsidere întreaga politică de preț pe care o are. La majoritatea medicamentelor Ministerul Sănătății stabilește prețul. Fiindcă prețul nu este modificat de ceva vreme, iar metodologia de preț datează din 2009 și nu mai corespunde realităților actuale, ca să nu mai vorbim despre întreaga inflație cu care se confruntă toți producătorii în ceea ce privește creșterea costurilor de producție, care în multe cazuri nu mai pot fi acoperite de prețurile la medicamente stabilite de acum 3, 4 sau chiar 5 ani, va trebui regândită toată această metodologie de preț.

Citește articolul pe rfi.ro