“Azi, ca în 1940, se începe cu antisemitism și se sfârșește cu un război” – Mirjam Bercovici, supraviețuitoare a Holocaustului,...

Via: rfi.ro

Pe 11 septembrie 2022, Mirjam Bercovici a împlinit 99 de ani. În anul acesta ea a suferit o grea lovitură prin decesul surorii sale, Sylvia Hoișie, mezina sa cu patru ani, cu care a avut o relație specială.

“Eu fiind sora cea mare, în copilărie o ocroteam și mi-am luat această însărcinare la bătrânețe. În tinerețe era normal, ea a făcut medicina pentru că eu am făcut medicina. Ea n-a avea decât să urmeze, medicina, singurul moment în care a spus nu este că a făcut laborator, atunci s-a răzvrătit. De fapt a fost o răzvrătire contra mea, dar eu am fost foarte de acord, nu aveam niciun cuvânt de zis. Era un fel de competiție între noi, dar cu dragoste” Spune Mirjam Bercovici.

Competiția a dus la apariția unui personalități faimoase: Sylvia Hoișie – coordonatoarea colectivului care a pus la punct celebrul preparat Polidin, care a din păcate a fost abandonat după cum remarcă Mirjam Bercovici.

Cele două surori au fost deportate în Transnistria la Djurin, în octombrie 1941 împreună cu întreaga lor familie de la Câmpulung Moldovenesc, la ordinul lui Ion Antonescu. Dictatorul fascist al României acuzase evreii, în bloc, de colaborare cu sovieticii în teritoriile ocupate din iunie 1940 până în 1941. Admițând motivarea dat[ de Antonescu, se pune întrebarea: ce vină aveau TOȚI evreii din sudul Bucovinei, unde se află și Câmpulung Moldovenesc, un teritoriu neocupat de sovietici și care au fost deportați în masă în Transnistria?

Mirjam Bercovici cu mama și sora ei

Mirjam Bercovici, aici cu mama și cu sora ei, a fost deportată cu întreaga familie în Transnistria în 1941
Sursa imaginii:
Institutul Wiesel

Au trecut aproape 81 de ani de la acea deportare și genocid, dar pentru Mirjam Bercovici memoria acelor evenimente este mereu prezentă.

“Sunt peste 80 de ani de atunci de atunci, dar parcă ar fi fost ieri, e o poveste care mă privește, dar parcă aș privi un film. Mi-aduc aminte de niște amănunte – patul nostru în clădirea de la Djurin, de fapt două bare de lemn – eram douăzeci și ceva de persoane în acea locuință – iar tavanul, din cauza greutății zăpezii, ne-a căzut în pat.” își reamintește Mirjam Bercovici, care și-a pierdut în Transnistria doi bunici, revenind în România în primăvara lui 1944, după eliberarea lagărului de la Djurin de către Armata Roșie.

După război Mirjam, care se numea pe atunci Korber, s-a căsătorit cu Israil Bercovici, probabil cel mai mare expert în limba idiș din România, decedat în 1988. Cum reacționează însă ea la recrudescența din ziua de azi a antisemitismului și negaționismului Holocaustului.

“E normal, antisemiți au existat dintotdeauna. A existat antisemitism religios, a existat un antisemitism economic, iar acum există anti-sionism. Îmi pare rău că nu am emigrat în Israel, dar soțul meu a fost un idișist care a vrut să rămână în România să promoveze limba idiș. După moartea lui am donat 3.000 de cărți la biblioteca Universității din Potsdam, Germania de est, aceasta fiind o ocazie de a promova limba idiș.

Citește articolul pe rfi.ro