Bazinul Olimpic Pitești | “Primăria a preferat să dea bani de la bugetul local, în loc să acceseze fonduri europene...

Via: rfi.ro

Sorin Simion: Bazinul a fost dat în folosință prin anii 1984 – 1985. Arhitectul a tot ceea ce este astăzi bazinul olimpic din Pitești se numește Mihail Teodorescu. Pentru bazinul olimpic de înot de la Pitești domnul Teodorescu a primit și două distincții. A fost cea mai bună lucrare de arhitectură din România anului 1985. Dincolo de asta, la vreo doi, trei ani distanță, lucrarea a fost premiată și la un concurs internațional de arhitectură. Festivitatea de decernare a premiilor a avut loc la Koln, în fost Republică Federală Germania. Lucrarea în sine a fost o capodoperă a arhitecturii acelor vremuri. Cu timpul lucrurile s-au degradat. Reparațiile au fost făcute pe sponci până în anul 2019, când, beneficiind de o finanțare europeană nerambursabilă, valoarea proiectului a fost de peste 16 milioane de lei și s-a trecut la o modernizare din temelii, la eficientizarea energetică, refacerea finisajelor interioare, exterioare, a pardoselilor.

Bazinul Olimpic Pitesti
Sursa imaginii:
Facebook/Cristian Gentea

Reporter: Atunci a fost închis bazinul?

Sorin Simion: În 2019, la sfârșitul lunii mai, a fost semnat proiectul de modernizare al bazinului olimpic. Mi se pare că el a fost închis un an mai târziu. După care s-a trecut la executarea lucrărilor. De aici încolo au apărut problemele. Constructorul, în momentul în care a intrat pe teren, în bazin, ca să efectueze ceea ce scria în fișa proiectului respectiv, constata că dacă ar fi efectuat multe lucrări așa cum scria ad litteram în proiect, ar fi fost doar o cârpeală de suprafață. Existau lucrări neprinse în acel proiect, dar care ar fi fost imperios necesar să fie efectuate pentru ca lucrurile să aibă o finalitate onorabilă. E vorba despre caloriferele din fontă din anii 1980 a căror înlocuire era necesară, dar nu era prevăzută în proiect. E vorba despre un sistem întreg de țevi care transportă apa din anii 1980, ruginite, cârpite și răscârpite. Nici înlocuirea lor nu figura în proiect, dar ar fi trebuit să figureze. Mai era vorba despre niște elemente de acoperi care concură la o bună izolare termică. Astfel încât municipalitatea s-a trezit că lucrările respective costă cu mult mai mult decât era estimat în proiectul și în finanțarea asigurată de Uniunea Europeană plus contribuțiile de la bugetele naționale. De aici au apărut o sumedenie de probleme. Firma constructoare este o firmă cu peste 20 de ani de experiență. Dirigintele de șantier al firmei constructoare spunea că „Dacă am respecta ad litteram proiectul, ar ieși o treabă de mântuială. Sunt imperios necesare și alte lucrări neprinse în acest proiect.”.

Rep: Cine a făcut acest proiect?

Sorin Simion: El a fost făcut de o firmă din Iași, Avensa Consulting.

Rep: Firma aceasta a fost la fața locului, a văzut bazinul și a făcut proiectul?

Sorin Simion: Aici e problema. Primarul municipiului Ploiești Cristian Gentea spune că firma respectivă a făcut proiectul din biroul de la Iași. Îl citez pe domnul primar. „Proiectantul a luat niște date sumare de aici și a făcut proiectarea de la Iași.

Citește articolul pe rfi.ro