Bosnia Herțegovina: Condamnarea lui Ratko Mladic îi înfurie pe liderii politici din Republica Srpska

Via: rfi.ro

În timp ce politicienii de la Sarajevo au salutat recenta decizie a Tribunalului de la Haga care l-a condamnat definitiv la închisoare pe viață pe fostul general sârb Ratko Mladic, liderii politici din Republica Srpska, entitate administrativă autonomă de pe teritoriul Bosniei Herțegovina, au reacționat, așa cum era de așteptat, într-un mod diametral opus, notează platforma de știri klix.ba.

”Reacțiile politice din Republica Srbska, atât din partea puterii cât și a opoziției, au fost aceleași: mesaje de glorificare a criminalului”, scrie sursa citată.

Publicația îl citează pe președintele SNSD (de guvernământ), Milorad Dodik, spunând: ”Decizia tribunalului (de la Haga – n.r.) nu are nimic în comun cu justiția și dreptul internațional. Tribunalul a promis că vor fi pedepsiți toți cei vinovați, ceea ce nu s-a întâmplat”.

Cele mai importante partide de opoziție din Republica Srbska au transmis mesaje similare: ”Ceea ce noi, ca popor, trebuie să ținem minte, este că în timpul acestui proces, ca și în procesul împotriva președintelui Radovan Karadžic, nu a fost prezentat niciun document sau probă concretă că acele atrocități invocate ar fi fost comise”, a declarat liderul partidului de opoziție DNS, Nenad Nešić, potrivit sursei citate.

”Republika Srpska”, cu capitala la Banja Luka, este una dintre cele două entități administrative ale Bosniei, cea de a doua fiind ”Federația Bosnia Herțegovina”, cu capitala la Sarajevo.

Republica Srpska a fost înființată în 1992, la începutul războiului din Bosnia, cu scopul de ”a apăra interesele cetățenilor sârbi din Bosnia”, potrivit wikipedia.org.

În timpul războiului din 1992-1995, marea majoritate a croaților și bosniacilor de pe teritoriului Republicii Srpska au fost expulzați. În urma Acordului de la Dayton, din 1995, Republica Srpska a căpătat recunoaștere internațională ca entitate administrativă în interiorul Bosniei-Herțegovina.

Republica Srpska este constituită, la rândul ei, din două teritorii separate, așa cum se poate vedea din harta alăturată (cu roșu – Foto: Wikimedia Commons):

Kosovo: ”Și actualul președinte al Serbiei ar trebui judecat la Haga”

Portalul de știri botasot.info redă o declarație a dr. Binak Maxharraj, fost profesor de filozofie la Universitatea din Kosovo, devenit jurnalist si analist politic, potrivit căruia actualul președinte al Serbiei, Aleksandar Vucic, ar trebui și el trimis în fața Tribunalului de la Haga și judecat pentru crime de război.

”Liderul politic șovin Vucic a fost extrem de activ pe toată perioada războiului din Bosnia (1992-1995 – n.r.), a susținut și a incitat la crime de război, la fel ca Ratko Mladic. Apelul său din timpul războiului, potrivit căruia ”pentru fiecare sârb ucis să fie omorâții 100 de bosniaci” este binecunoscut.

Ratko Mladic a fost și este eroul și modelul lui Alexandr Vucic. Acest om, împreună cu colaboratorii săi, Milan Stamatovic și Jovica Stanisic, trebuie judecați și condamnați pentru crime de război, comise nu numai în Bosnia ci și în Kosovo”, a scris pe pagina sa de Facebook Binak Maxharraj.

Potrivit wikipedia.org, cariera politică a lui Vucic, a început în 1993, atunci când Vucic a fost ales deputat din partea Partidului Radical Sârb (SRS), ultranaționalist, condus de Vojislav Šešelj, un susținător al regimului Milosevici.

Citește articolul pe rfi.ro