Bulgaria înăsprește restricțiile după ce numărul contaminărilor a „explodat”

Via: Newmoney.ro

Bulgaria – care se lăuda până acum cu măsuri suple în lupta împotriva pandemiei COVID-19 – a anunţat joi o înăsprire a restricţiilor, după ce numărul contaminărilor cu SARS-CoV-2 şi al morţilor din cauza COVID-19 au ”explodat”, relatează AFP.

Şcoli, universităţi, restaurante, teatre, cinematografe, centre comerciale, cazinouri şi săli de sport urmează să fie închise – începând de luni – pe o perioadă de zece zile, a anunţat într-o conferinţă de presă ministrul bulgar al Sănătăţii Kostadin Anghelov.

”Este o decizie dificilă şi nepopulară din punct de vedere politic, dar justificată din motive sanitare”, a subliniat el.

Odată cu apropierea alegerilor legislative de la 4 aprilie, Guvernul evita să impună măsuri stricte, apreciind că ”populaţia nu este pregătită să le accepte”.

    Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a apreciat joi că situaţia pandemiei în Balcani şi Europa Centrală este ”deosebit” de îngrijorătoare.

    Guvernul bulgar ar putea profita de acest context de frică pentru a obţine o victorie în alegeri, avertizează unii experţi.

    Potrivit unui ultim sondaj, publicat joi, Partidul GERB al premierului Boiko Borisov este creditat cu primul loc în intenţiile de vot (28,8%) – în pofida contestării din vara trecută.

    Opoziţia socialistă, împărţită, este creditată cu 23% din intenţiile de vot.

    Acest al treilea val COVID-19 ”alimentează îngrijorări şi frici şi ar urma să conducă la o slabă participare în alegeri”, comentează pentru agenţia BGNes analistul de la cabinetul de studii Trend Dimităr Ganev, care subliniază că incertitudinea favorizează, în general, status quo-ul.