Camere video la purtător pentru polițiști pentru descurajarea faptelor de corupție

Via: rfi.ro

Reguli noi privind procedurile de legitimare, control corporal, al bagajelor sau al mașinii. Cei care refuză să furnizeze polițiștilor sau jandarmilor date de identificare sau să se prezinte la sediul poliției riscă să fie amendați cu până la 1.500 de lei. De asemenea cresc amenzile pentru cei care organizează petreceri private și tulbură liniștea în cartierele rezidențiale. Duminică au intrat în vigoare mai multe modificări la legea privind intervenția polițiștilor. Actul normativ detaliază condițiile în care polițistul poate folosi forța și mai prevede că toate intervențiile vor fi filmate. Dispozitivele de înregistrare audio-video vor fi atât la purtător, pe uniformă, cât și în unitățile de poliție, așa cum de altfel a recomandat Comisia Europeană, explică la RFI Cosmin Andreica, președintele sindicatului polițiștilor Europol:

Polițistul va porni și va folosi acel dispozitiv de fiecare dată când va merge la o intervenție. Necesitatea dotării cu un astfel de echipament a venit în primul rând din partea polițiștilor. Mulți dintre colegii noștri sunt timorați tocmai de nepuțința și de faptul că instituția nu îi apără. Ori prin acest dispozitiv ei vor putea proba toate acțiunile lor. Vor putea proba inclusiv tentativele de intimidare la adresa lor, mai ales cele din trafic, când se întâlnesc cu oameni politici, cu oameni de afaceri, care au relații în rândul șefilor din poliție. Scopul nostru este să descurajăm astfel de comportamente care nu mai au ce căuta în România anului 2020. (…)

Dacă ne uităm pe datele statistice și pe faptele de corupție, mai ales cele de luare de mită, observăm că 9 din 10 cazuri au fost provocate de către cetățeni, adică oferta a venit din partea cetățeanului. În aceste condiții, din punctul nostru de vedere, dacă vom descuraja cetățeanul să ofere sau să se gândească că poate scăpa de rigoarea legii prin oferirea unor astfel de foloase materiale sau de altă natură, credem că este un prim pas în a putea oferi aceste garanții reale.

Citește articolul pe rfi.ro