Când sectorul privat face gripă, administrația publică se contaminează

Via: rfi.ro

„Nu se poate ca solidaritatea să fie numai de o parte: mediul privat să își restrângă activitatea, iar în sfera mediului public să se meargă în continuare cu cheltuielile angajate până acum”, a declarat la RFI, Florin Jianu.

Tema este importantă și total ignorată, în acest moment, și se referă la felul în care se poate restructura sectorul public. Guvernul Orban a venit la sfârșitul anului trecut cu ideea clară a restructurării administrației centrale și locale. S-a vorbit despre un audit al ministerelor, unele rezultate s-au anunțat, dar, la un moment dat, totul s-a blocat.

Este clar că în actualul context șansa de a restructura sectorul public este zero. Cu presiunea crizei sanitare asupra sa, Executivul nu are timp și energie pentru a se concentra asupra restructurării mediului public.

Problema care se pune tot mai acut este aceea că mediul privat este tot mai lovit de criză. Trebuie să fie foarte clar: criza economică s-a declanșat. Sunt companii care au pierdut contracte sau care nu mai au comenzi.

Multe bugete de marketing au fost deja tăiate sau reduse, pentru că aceste sume sunt primele pe care le ajustează marile companii. Totul s-a întâmplat rapid și nu este vorba despre închiderea hotelurilor, restaurantelor sau cafenelelor. De exemplu, să ne gândim doar la industria pariurilor care se reduce puternic dintr-un motiv extrem de simplu, competițiile sportive sunt practic oprite.

Deci, sectorul privat se află în suferință, în special întreprinderile mici și mijlocii. Și la criza din 2009-2010, mediul privat a fost primul atins. Doar că în urmă cu 11 ani, impactul asupra mediului de afaceri a fost mare și a dus la scăderea veniturilor bugetare.

Reducerea încasărilor la buget a obligat administrația de atunci să ia decizii. Astfel, s-a ajuns la creșterea TVA și la tăierea a 25% din salariile brute din sistemul public.

A fost o tăiere de cheltuieli forțată de realitate. Va fi de văzut ce se va întâmpla anul acesta. Un prim scenariu este acela în care afacerile cad puternic și drept urmare și veniturile bugetare. În această situație, măsuri de tipul celor din anul 2010, precum tăierea salariilor bugetare, nu sunt excluse.

Un al doilea scenariu este cel în care căderea nu este atât de amplă, iar pachetele de stimulare a economiei își fac efectele și cheltuielile publice pot fi acoperite. Dar restructurarea administrației va trebui făcută, probabil într-o formă graduală, în timp.

O posibilă idee de restructurare este chiar sub ochii celor care conduc instituțiile publice în acest moment. Lucrul de acasă, prin mijloace electronice, arată cât de mult se poate reduce aparatul adminstrativ. Criza este un bun prilej pentru a vedea cine lucrează și cine se face că muncește. Mai rămâne doar voința și curajul de a schimba lucrurile.

Este firesc ca în sectorul privat să existe frustrare. Este a doua criză care lovește pe parcursul ultimilor 12 ani. Pachetul de stimulare aprobat de guvern trebuie clarificat, iar acest lucru se va întâmpla o dată cu publicarea actului normativ în Monitorul Oficial. În afară de șomajul tehnic, salariații pot să ajungă direct în șomaj sau să primească ajutor social.

Citește articolul pe rfi.ro