Care sunt performanțele Bursei de Valori București, al cărei indice de referință a depășit nivelul de dinaintea crizei financiare din 2008

Via: Newmoney.ro

Anii pandemiei par a fi dezghețat Bursa de Valori București, care a înce­put să marcheze tot mai multe premiere, după o perioadă în care interesul pentru piața de capital părea să se fi epuizat. Cea mai re­centă reușită a fost depășirea nivelului de dinaintea crizei financiare din urmă cu peste un deceniu, o premieră regio­nală.

La jumătatea lunii martie, Bucharest Exchange Trading (BET), indicele de refe­rință al Bursei de Valori București (BVB), care reflectă evoluția celor mai lichide acțiuni listate pe piața locală de capital, a atins un nou maxim istoric. Momentul are o însemnătate aparte, deoarece BVB a devenit astfel prima bursă din regiune al cărui indice principal a depășit nivelul de dinaintea crizei financiare din 2008.

Doar în 2021, BET a consemnat o creș­tere de 10,6%, în contextul în care în ultimele 12 luni a marcat un progres de peste 50 de procente, reiese din datele BVB. BET a fost lansat pe 19 septembrie 1997 și este primul indice dezvoltat de bursa locală de capital. Acesta a început de la un nivel de 1.000 de puncte, fiind com­pus din zece companii. La momentul lansării, cea mai mare pondere în indicele BET o avea Oltchim (25,6%).

Deși o bursă de mici dimensiuni, chiar și în comparație cu cele din regiune, piața de capital din România le-a adus creș­teri semnificative investitorilor, inclusiv în acest context economic volatil, dominat de efectele pandemiei de COVID-19. În ultimele 12 luni, BET-TR, indice care include și dividendele, a înregistrat un avans de 17,7%.

  Câteva zile mai târziu, acțiunile compa­niei românești de securitate cibernetică Sa­fetech Innovations au început tranzac­țio­narea pe piața AeRO, sub simbolul bursier SAFE. Listarea Safetech Innovations s-a produs după un plasament privat de vânzare de acțiuni, derulat în octom­brie 2020, prin care societatea a atras 2,5 milioane de lei de la investitorii de pe piața de capital.

  La începutul lunii martie, Agroland, cea mai extinsă rețea de magazine agricole din România, s-a listat pe AeRO, la circa nouă luni de la listarea primei sale emisiuni de obligațiuni pe piața din București.

  Câteva săptămâni mai târziu au debutat pe bursă acțiunile Star Residence Invest. Aceasta este prima societate românească de tip REIT (real estate investment trust) listată pe piața AeRO din cadrul Sistemului Multilateral de Tranzacționare (SMT) al BVB. În urma plasamentului privat, Star Residence Invest a obținut o capitalizare anticipată de aproape 10,5 milioane de lei (2,1 milioane de euro). Compania își propune ca ulterior listării să deruleze o serie de majorări de capital social, în vederea accelerării planului de dezvoltare, la acest moment fiind în fază de analiză mai multe proiecte de investiții capabile să genereze un grad de ocupare și randamente din închiriere ridicate.

  Succesul atragerii de capital de pe bursă a convins și emitenți mai vechi să încerce să obțină finanțare. Compania românească iHunt Technology, specializată în comercializarea de telefoane mobile, gadgeturi și accesorii, listată pe AeRO încă din vara lui 2019, a reușit să încheie, tot în prima lună din acest an, un plasament de obligațiuni de șapte milioane de lei. Compania și-a început activitatea în 2015, ca importator direct de telefoane mobile și accesorii din China, cu doi angajați și cu un capital social de 200 de lei. Anul trecut, iHunt Technology a trecut pe plus, obținând un profit de 6,1 milioane de lei.

  Analiștii de la JP Morgan sunt însă de părere că acest risc este relativ redus în prezent. În opinia lor, investitorii vor continua să se bucure de câștiguri însemnate cel puțin până anul viitor. Pe de altă parte, nu neagă existența unor bule de mici dimensiuni, în anumite sectoare, în special cele preferate de investitorii de retail.

  Paradoxal însă, din calculele lor, cea mai mare bulă de pe piețele financiare interna­ționale este cea a fricii. Indicele VIX, care măsoară așteptările de volatilitate a pre­țurilor acțiunilor, este cu 400%-500% peste nivelul „corect“. Acest lucru indică o pa­nică a investitorilor de a găsi potențiale oportunități de a profita de pe urma scă­de­rilor pe care le percep drept iminente.

  În același timp, această bulă a panicii înseamnă și că mulți investitori plătesc prea mult pentru a-și ține activele „în sigu­ranță“.

  În ultimele 12 luni, în plină pandemie, BET a crescut cu peste 50%.

   FOTO: Laszlo Raduly