Casa Poporului consumă energie electrică cât un orășel. Clădirea are 120.000 de becuri

Via: Newmoney.ro

Casa Poporului, a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, are o factură lunară la curent de un milion de lei. Problema principal constă în faptul că recepția clădirii nu a fost făcută niciodată. Astfel, nu pot fi făcute proiecte de investiții pe bani europeni pentru eficientizarea rețelei electrice.

Facturile la cea mai mare clădire din Europaare facturi pe măsură. Parlamentul a primit, pentru luna februarie, o factură de 1 milion de lei pentru consumul a 1 milion kw/h. Cifrele sunt echivalente cu consumul unui oraș mai mic sau a 20 mii de apartamente.

Casa Poporului are nu mai puțin de 120.000 de becuri. Ele asigură lumina pentru 18 etaje ale clădirii și cele 31 de lifturi. De asemenea, energia este consumată de aparatura electrică: laptopuri, calculatoare și alte echipamente din cele 1.100 de camera, scrie Digi 24.

Instalațiile industriale din subsol consumă cea mai mare cantitatea de energie. Cea responsabilă cu încălzirea este unică în Europa și are o capacitate de 32 de gigacalorii pe oră. Tot la subsol sunt și pompele de apă care alimentează întreaga clădire și asigură udatul grădinilor.

    Parlamentul vrea măsuri pentru reducerea consumului de energie

    În 2005, sursele de iluminat au fost modernizate, iar în 2007 – instalațiile de climatizare. În acest an se face studio de fezabilitate pentru a avea o central de cogenerare. Lucrările de modernizare și îmbunătățire se fac din bani publici. Oficial, clădirea a fost inaugurate în anul 1997, dar recepția nu a fost pînă în prezent, motiv pentru care fondurile europene nu pot fi accesate.

    Singura soluție de a micșora plățile pentru facturile la current este de a face economie. Iluminatul exterior a fost deja redus cu 50%. Luminile pe fațadă stau aprinse doar două ore.