Cât de afectate vor fi și anul acesta afacerile din domeniul hotelurilor și restaurantelor

Via: Newmoney.ro

Fără muzee celebre la îndemână, cu servicii mai proaste decât ale vecinilor bulgari pe litoral și prețuri mai mari decât în Austria la Poiana Brașov, industria hotelurilor, restaurantelor și cafenelelor din România nu-și face mari iluzii că ar putea mai mult decât să supraviețuiască în al doilea an al pande­miei care parcă nu se mai termină.

Estimările făcute de Dragoș Petrescu, pa­tronul lanțului de restaurante City Grill, arată că HoReCa și-ar putea reveni în acest an în proporție de 50-60%, prin comparație cu cifra de afaceri înregistrată în 2019. „Vor mai fi probabil închideri în prima jumătate a anului, e posibil să mai vedem restricții se­vere aplicate pentru perioade scurte în privința funcționării la interior, la începutul lunii martie, dar spre mijlocul anului vom avea spre 50% la interior, plus terase. Iar în toamnă cred că vom vedea din nou func­țio­nare la interior cu restricții“, își face calculul omul de afaceri, vicepreședinte al organi­za­ției Romanian Business Leaders.

  La rândul său, Dragoș Anastasiu atrage atenția că, și fără voucherele pe 2021, „mai sunt încă în piață vreo 200 de milioane de euro nefolosiți“, din anii anteriori. „Banii ăștia încă există, voucherele respective pot fi folosite! Mi-e teamă că pentru întreg tu­ris­mul românesc va fi o pierdere, pentru că pentru mulți români va fi mai bine să plece în străinătate, unde prețurile nu sunt mult mai mari, iar serviciile sunt poate ceva mai bune“, spune antreprenorul.

  Pentru ca publicul să-și pună încrederea în hotelurile și restaurantele din România, unii dintre antreprenorii români le vor cere angajaților să se vaccineze. Alții, nu. Dragoș Petrescu face parte din prima cate­gorie. „Și noi, ca și alte cate­gorii sociale care stau față în față cu clienții, trebuie să transmitem un semnal de încredere. Oamenii trebuie să știe că persoanele care le servesc la masă sunt vaccinate, nu le pot pune viața în pericol. E un mesaj important, spune Dragoș Petrescu. Și el se va vaccina, mai târziu în acest an, pentru că deocam­dată are anticorpi. „În decembrie am făcut COVID îm­preună cu toată familia. A fost un virus adus de fiică-mea de la Londra. Nu am avut simptome deosebite și suntem cu toții bine“, precizează antreprenorul.

  Și Dragoș Anastasiu are anticorpi post-COVID. El spune că nu le va cere colaboratorilor să se vaccineze. „Singura mea obli­gație morală este să îi informez.“ Din punc­tul său de vedere, în sezonul de vară 2021, testul este „de bază“. „Dacă este negativ, nu mai contează dacă ești sau nu vaccinat“, spune Anastasiu, care respinge, la fel cum fac și autoritățile române, ideea unui „pașa­port de vaccinare“ care le-ar permite celor imunizați să călătorească mai ușor pe continent în acest an.

  Patronul grupului City Grillnu ar res­pinge ideea din start. „Vaccinul este, de fapt, singura gură de oxigen pentru această industrie“, spune Petrescu. Din punctul său de vedere, dilema apare din faptul că nu toată lumea, și nu doar în România, are acces la injecția anti-COVID-19. „E nevoie de decizii și de po­litici publice în acest domeniu“, conchide Dragoș Petrescu.

  Cifre ca în 2019, abia în 2023

  Industria hotelieră europeană esti­mează că revenirea va fi mai lentă decât se credea ini­țial, arată cercetarea Deloitte European Hotel Industry.

   Acest articol a apărut în numărul 110 al revistei NewMoney

   FOTO: Getty