Cât de pregătită e Ucraina în fața atacului „iminent” al Rusiei?

Via: rfi.ro

Marin Gherman: Prezența militară a Rusiei la granițele Ucrainei este foarte mare. Iar concentrarea masivă a trupelor militare, a armamentului are loc începând cu luna februarie a anului curent. Începând din februarie se discută și s-a discutat atunci despre un posibil atac de anvergură al Rusiei împotriva Ucrainei. Civilizațional, cultural, informațional Ucraina se îndepărtează tot mai mult de lumea rusă. Posturi de radio și de TV au fost închise, rețele rusești de socializare au fost blocate. Avem o Ucraina care pur discursiv și nu numai se declară a fi tot mai atașată de valorile europene. Aici este o adevărată discuție despre cât de adevărate și sincere sunt aceste intenții, dar totuși, se produce pe zi ce trece o ruptură de trecutul sovietic și rus. E un proces lent, dar care se desfășoară. Iar Kremlinul vede că Ucraina se depărtează de el și nu vede posibilă refacerea gloriosului trecut sovietic, al gloriosului trecut rusesc fără Ucraina și fără Belarus. Aceasta este o altă temă de analiză. În al doilea rând, pe zi ce trece capacitățile militare ucrainene sunt tot mai puternice. Vin diferite ajutoare din partea statelor occidentale, rachete, blindate, muniții. Iar costul unui scenariu agresiv al Rusiei crește de la o lună la alta.

Reporter: Cât de pregătită este armata ucraineană pentru un eventual atac militar din partea Rusiei? Vedeam că șeful Agenției de Informații pentru Apărarea Ucrainei spunea că el cred că până în ianuarie, maxim februarie, Rusia ar putea ataca pentru a rupe o parte din teritoriul ucrainean.

MG: Armata ucraineană este mult mai pregătită decât acum 7 – 8 ani atunci când a început toată această istorie tragică în Ucraina, în Donbas și în Crimeea. Este mult mai pregătită, mult mai echipată. Sunt miliarde de dolari destinate prin bugetul public ucrainean pentru apărare. Costul unui atac direct din partea Rusiei va fi mult mai mare decât acum câțiva ani. Acest cost va fi și mai mare anul viitor sau peste doi sau trei ani. Vorbim la un moment dat despre o perioadă care este din ce în ce mai oportună pentru un atac. În egală măsură țin să vă spun că putem califica această situație ca un atac psihologic, un element al războiului hibrid. Nu exclud că va trece ianuarie, februarie și nimic nu se va întâmpla, în afară de acest procedeu de demonstrării musculaturii, a cât de mare este Rusia. Este și un semnal oferit Occidentului că în acest teritoriu, în acest spațiu pe care Putin îl consideră zona de influență nemijlocită a Rusiei nimic nu trebuie să se întâmple fără a fi consultată Moscova. Ucraina împreună cu Marea Britanie își dorește să înceapă fabricarea unor drone în coproducție cu unele corporații militare din Turcia. Încetul cu încetul, Ucraina începe să se integreze în acest proces de reformare a sistemului de producere al armamentului. Ea poate să devină în anul 2022 mult mai puternică și mult mai echipată. Cred că și aceste nuanțe sunt luate în considerare.

Rep: Ce zone din Ucraina sunt considerate a fi cel mai în pericol de a fi atacate de Rusia?

Citește articolul pe rfi.ro