Câtă vreme Statele Unite rămân în Orientul Mijlociu, confruntarea cu Iranul va continua- interviu cu Joseph Sassoon

Via: rfi.ro

Nu întîmplător, cele mai recente episoade ale confruntării americano-iraniene, asasinarea generalului Soleimani și riposta balistică a Teheran-ului, au avut că scenă Irak-ul. Este consecință aproape inevitabilă a destabilizării provocate de invazia americană din 2003. Saddam Hussein, dictatorul de la Baghdad, a fost înlocuit cu haosul în care au germinat sectarismul exploatat de clericii de la Teheran pentru a-și întinde tentaculele, și corupția care a generat mizerie și revoltă. Joseph Sassoon argumentează că gestionarea defectuoasă a tranziției post-Saddam a “decernat Iran-ului premiul întîi”, acest premiu fiind “coroana” de grupări paramilitare Shi’ițe–sectă majoritară atît în Irak cît și în Iran–care acționează la ordinul Teheran-ului și sunt, în același timp, vectorii unei masive penetratii economice iraniene în Irak și în întreagă regiune medio-orientală.

Joseph Sassoon: Nu-i nici un dubiu că influență iraniană în regiune este în creștere. Ideea că Iran-ul este o supraputere regională este o constanța istorică, articulată atît de Shah cît și de ayatollah-ul Khomeini, liderul revoluției islamice. Generalul Soleimani s-a plasat în continuitatea acestei tradiții. Evenimentele ultimelor săptămîni reprezintă o escaladare a vechiului conflict americano-iranian, părțile infruntindu-se direct, nu prin interpuși. Din păcate, încleștarea va continuă atîta vreme cît Statele Unite rămîn în Orientul Mijlociu, unde au aliați.

Rep.: Irak-ul nu este singurul teatru al acestei confruntări. Ce arie acoperă ea, cum arată harta acestui conflict exacerbat de hotărîrea unilaterală a actualei Administrații de a repudia acordul nuclear cu Teheran-ul?

Joseph Sassoon: Conflictul acoperă o arie foarte extinsă. Cu excepția Africii de Nord, el se desfășoară în întreagă regiune medio-orientală, din Arabia Saudită prin Golful Persic în Palestina, Israel, Siria, Liban, Irak, Yemen. Nu se limitează la o singură țară sau problema.

Rep.: Acest conflict este geografic extins pentru că influență iraniană s-a extins și ea, cum ați precizat mai devreme. Care ar fi resorturile acestei extinderi, și ce rol a jucat în acest sens invadarea și ocuparea Irak-ului de către americani?

Joseph Sassoon: Invadarea Irak-ului în 2003 a sfîrșit prin a-i decerna Iran-ului premiul întîi. A ieșit cîștigător categoric, politic, economic, social, religios–să nu uităm că multe dintre centrele religioase cele mai importante ale mahomedanismului Shi’it se află în Irak. Cu trecerea timpului, cu incertitudinile războiului civil care a sfisiat ani de zile țară, cu sectarismul care s-a ridicat în timpul acelui conflict și după, influență Iran-ului n-a încetat să crească. Nu-i vorba doar de politică sau religie. Influență economică a Teheran-ului în sudul Irak-ului este enormă, uneori în dauna industriei locale. Și să nu uităm că înainte de 2003 Irak-ul era condus de un lider, Saddam, pe care iranienii îl considerau diavolul în persoană, factorul malefic ce le-a stat în cale în majoritatea celor 35 de ani ai regimului Ba’athist. E o ocazie ce nu poate fi ratată, și iranienii nu vor renunta la Irak. Cine controlează Irak-ul joacă un rol major în întreagă regiune.

Rep.: Iran-ul, supus politicii americane de “maximă presiune” economică, și Irak-ul în prea lentă convalescență după invazia din 2003 sunt ambele zguduite de proteste populare. Care sunt cauzele revoltei din Irak, este îndreptată și împotriva influenței iraniene, și cum va fi această răzvrătire populară afectată de uciderea generalului Soleimani?

Citește articolul pe rfi.ro