Cazul Bolintin, „un conflict între șmecheri și oameni mai puțin șmecheri”

Via: rfi.ro

IGPR a numit joi o nouă conducere la IPJ Giurgiu și a anunțat un control, după ce miercuri seara în Bolintin Vale s-au strâns mai multe persoane pentru a protesta, în urma crimei comise duminică.

În urma unei ședințe organizate joi la MAI, s-a decis trimiterea unei echipe comune din cadrul IGPR și a IGJR în Giurgiu, „pentru a clarifica gestionarea situației operative, activitățile de prevenire și combatere a infracționalității, precum și modalitatea de gestionare a evenimentului în cauză”, potrivit unei informări a IGPR.

Conform acesteia, în orașul Bolintin Vale a fost constituită zonă specială de siguranță publică, unde sunt prezente forțe suplimentare din cadrul Poliției Române și Jandarmeriei Române.

De asemenea, la IPJ Giurgiu a fost numită o nouă conducere.

„Pentru eficientizarea actului managerial, la nivelul I.P.J. Giurgiu, s-a luat măsura împuternicirii pe funcția de inspector șef a domnului comisar-șef Dana Ionuț, ofițer care a ocupat mai multe funcții de conducere, în prezent fiind titularul postului de șef al Poliției Sectorului 1, din cadrul D.G.P.M.B. De asemenea, domnul comisar-șef Croitoru Ion a fost împuternicit pe funcția de adjunct al I.P.J. Giurgiu, vacantă până la această dată. Acesta este titularul postului de șef serviciu, în cadrul D.C.C.O.-I.G.P.R. Comisarului-șef Georgescu Cătălin Constantin i s-au stabilit atribuții la nivelul Direcției Management Strategic și Suport Informațional, structură din cadrul Poliției Române”, a transmis IGPR.

Duminică: E un conflict între niște șmecheri și niște oameni mai puțin șmecheri

RFI a discutat evenimentele cu sociologul Gelu Duminică.

Gelu Duminică: Era o chestiune pentru care toți ne rugam să nu se întâmple, dar pe care toți ne așteptam să se întâmple, ținând cont de ceea ce s-a întâmplat acolo și de istoricul localității. Pentru cine nu știe, comunitatea asta, a mai fost scena unor evenimente asemănătoare. Din 1991 mocnește. În 1991 a fost un conflict interetnic, la fel, pornit de la un caz aproape tras la indigo, dar care a generat, printre altele, moartea unor oameni, incendierea câtorva zeci de case.

Reporter: Au fost incendiat 21 de case ale romilor din comunitate.

GD: A unei părți.

Rep: Corect, da.

GD: Mai bine spus, a celor care au fost sedentarizați imediat în perioada comunistă, care nu reușise să se integreze în localitate.

Rep: Cum de la mai bine de 30 de ani de la acele evenimente, pe care mi le amintesc și eu, domnule Duminică, se repetă, așa cum ați spus, aproape la indigo, cel puțin faza de start al unui posibil astfel de conflict? A fost omorât acel taximetrist. Lovit cu o piatră în cap de un tânăr rom. Din nou oamenii au ieșit pe străzi. Nu s-a ajuns de această dată la violențe extreme. Cum de se repetă aceste lucruri? Pare că nu s-a schimbat mare lucru în afara faptului că, din fericire, nu s-a ajuns la violențe extreme.

GD: În afară de faptul că societatea s-a schimbat, personal, sper din tot sufletul să nu mai fie capabilă de ceea ce a fost capabilă în anii 1990, din punctul meu de vedere, mare lucru nu s-a schimbat, în afară de maturitatea la care am ajuns.

Citește articolul pe rfi.ro