Cazul Tate: Cel mai mult se aude vocea abuzatorului, voce care prinde, din păcate, la tineri (ONG)

Via: rfi.ro

Fostul ofiţer de informaţii al poliţiei a declarat că uneori i s-a cerut să scoată fizic femeile din casa lui Tate pentru că erau „prea bete” sau „făceau probleme”, dar că nu a fost folosită niciodată forţa.

„Sunt tinere şi proaste”, a povestit la BBC cel care se ocupa de securitatea fratilor Tate. Ce se ascunde in spatele unui astfel de mesaj, răspunde Iana Matei, fondator Reaching Out Romania, o organizație de sprijin a victimelor traficului de persoane.

I.M: În primul rând o societate căreia nu-i pasă, noi nu am făcut o creștere a conștientizării, nu am discutat despre fenomenul traficului în adâncime, serios.

Noi luăm niște măsuri superficiale, mergem în școli, povestim. Aceste tinere, cum s-a exprimat dânsul, „tinere și proaste”, eu sunt convinsă că și dânsul a fost “tânăr și prost”, că asta e o expresie pe care o folosim pentru cei tineri.

Spre deosebire însă de expresia asta folosită la mod general, acești copii provin de cele mai multe ori din familii dezorganizate, provin din centre de plasament și nu au avut dragoste, domnul ofițer sunt convinsă că a avut o familie care l-a învățat, l-a educat, l-a trimis la școală.

De cele mai multe ori acești copii nu au o familie, nu au dragoste în familie, vin din familii dezorganizate sau din centre de plasament unde au suferit toate formele de abuz: abuz fizic, abuz emoțional, abuz sexual și atunci ele nu au stimă de sine, nu au valoare, în ochii lor sunt o cantitate neglijabilă pentru că așa au fost tot timpul, ăsta e mesajul pe care ele l-au primit din familie, din mediul în care au fost crescute și de la noi, din societate, ele sunt neînsemnate.

Aici apare un băiat ca Tate care le spune ceva frumos, că pot face ceva, că sunt drăguțe, că au valoare și e firesc să creadă lucrul acesta, noi așa am fost creați, noi avem nevoie de dragoste și acceptare, toți, inclusiv domnul ofițer, și atunci când nu o găsești în familie, nu o găsești în cercul de prieteni, din nefericire, o găsești câteodată la unul ca Tate.

Rep: Și tot fostul ofițer dă de înțeles cumva că toate aceste plângeri sunt un fel de răzbunare, că nu mai sunt iubite, că nu ajung în postul râvnit de soție a unuia dintre frați și atunci apare răzbunarea. „E ușor să faci o declarație” spune fostul ofițer.

I.M: Nu, în primul rând abuzatorul pozează ca și victimă, uitați-vă la toți, în special la abuzatorii sexual, acesta este discursul lor, ei sunt victima, deci domnul ofițer este după manual din punctul acesta de vedere.

Normal că fetele nu pot face reclamație, normal că le este frică și dacă nu le este frică, dacă luăm teoria domnului ofițer, ea a crezut în povestea lui Tate, a crezut că este iubită, a crezut că trăiește o poveste de dragoste.

Nu te duci imediat să faci o declarație la poliție, aștepți să vezi că se schimbă ceva, că poate a greșit, că poate va fi din nou drăguț cum a fost la început, aș menționa aici sindromul femeii bătute – este același tipar, același model.

Citește articolul pe rfi.ro