Ce avere a lăsat în urmă de Regina Elisabeta a II-a. Câţi bani a strâns în 70 de ani de...

Via: Newmoney.ro

Regina Elisabeta a II a adunat în timpul domniei de 70 de ani o avere personală, estimată de Sunday Times, la 370 de milioane de lire sterline, din care o parte este cunoscută şi gestionată de guvern, dar alta este privată.

Elisabeta a II a ajuns însă departe în clasamentul marilor averi din Regatul Unit, „Rich List” al Times, clasament dominat de fraţii Sri şi Gopi Hinduja (28 miliarde de lire sterline). De asemenea, a fost mult mai puţin bogată decât regele Thailandei, a cărui avere este estimată la 30 de miliarde de dolari, sultanul din Brunei (20 miliarde) sau regele Salman al Arabiei Saudite (5 miliarde de dolari, potrivit site-ului celebritynetworth.com).

Suverana a beneficiat totuşi de un stil de viaţă regal susţinut de contribuabilul britanic. Ea şi rudele ei au beneficiat şi de veniturile giganticei moşteniri private, ale cărei detalii nu sunt pe deplin cunoscute.

Alocare anuală („grant suveran”) de la Trezorerie

Cheltuielile legate de activităţile oficiale de reprezentare a Reginei sau a membrilor familiei acesteia provin dintr-o alocare anuală („grant suveran”) de la Trezorerie, care ajunge la 86 de milioane de lire sterline pentru 2021-2022 (99 de milioane de euro), inclusiv fonduri alocate timp de zece ani pentru renovarea Palatului Buckingham (34 de milioane de lire sterline pentru 2021-2022).

  Costuri pentru întreţinerea proprietăţilor de la Balmoral şi Sandringham

  „Regina foloseşte aceşti bani pentru costurile de întreţinere ale proprietăţilor sale de la Balmoral şi Sandringham, două reşedinţe private foarte scumpe”, a căror proprietară este, notează David McClure, autorul unei cărţi despre finanţele Coroanei („The Queen’s True worth”). „De asemenea, foloseşte aceşti bani pentru a subvenţiona alţi membri ai familiei regale care nu primesc bani publici”, a continuat el, intervievat de AFP.

  În timp ce o parte din bani sunt redistribuiţi copiilor săi, Andrew, din cauza legăturilor sale cu finanţatorul Jeffrey Epstein, este puţin probabil să primească la fel de mult de când s-a retras din monarhie.

  Castelul Balmoral este evaluat la aproximativ 100 de milioane de lire sterline, iar conacul său de la ţară, Sandringham, la 50 de milioane de lire sterline. Unele articole din Colecţia Regală aparţin şi Reginei în mod privat, cum ar fi o colecţie de timbre începută de Regele George al V-lea.

  Regina Elisabeta a II avea şi o pasiune binecunoscută pentru cai şi grajdul ei personal i-a adus venituri de-a lungul anilor de peste 7 milioane de lire sterline, potrivit site-ului ecvestru myracing.com. Celebrele Bijuterii ale Coroanei, evaluate la aproximativ 3 miliarde de lire sterline, aparţin simbolic Reginei şi sunt transmise automat următorului monarh.

  Implicare în scandalul Paradise Papers

  Averea Reginei a fost implicată în scandalul Paradise Papers, o investigaţie asupra practicilor de evitare a impozitelor pe scară largă în rândul oamenilor puternici şi celebrităţilor.

  Aceste dezvăluiri ale Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ) în 2017 au susţinut că Elisabeta a II-a avea, prin Ducatul Lancaster, aproximativ zece milioane de lire sterline în active în fonduri în Insulele Cayman şi Bermuda, teritorii de peste mări ale Regatului Unit sau tratate ca paradisuri fiscale.