Ce măsuri fiscale ar putea crește numărul investitorilor la Bursa de Valori București

Via: Newmoney.ro

Mici îmbunătățiri legislative ar putea sprijini eforturile de dezvoltare a pieței locale de capital. Un astfel de exemplu ar fi impozitarea la sursă a veniturilor de la bursă, care să-i scutească pe investitorii persoane fizice de drumurile la ANAF.

­

În prezent, investitorii de retail dato­rează două tipuri de impozite. În primul rând, ei trebuie să plătească impozitul pe dividende, în cuantum de 5%, care în cazul companiilor din România se reține la sursă. Cu alte cuvinte, compania care distribuie dividendele plătește impozitul în numele beneficiarului, căruia i se vi­rează direct 95% din valoarea dividendelor. În cazul în care investitorii dețin acțiuni la companii străine, impozitul pe di­vi­dende trebuie plătit statului în care se află sediul social al respectivelor entități.

­

  Spectaculoasă este însă evoluția portofoliilor medii ale investitorilor care joacă cele mai însemnate sume pe BVB, cei 866. Valoarea medie a portofoliului acestora era de peste 17,2 milioane de euro la sfâr­șitul lui 2020, în creștere cu 72% față de trimestrul al treilea al anului trecut. „Creș­terea prezenței investitorilor instituționali și individuali locali aduce în piață resurse financiare importante, disponibile astfel companiilor locale listate. Maturizarea și dezvoltarea pieței vor avea efecte pozitive în creșterea segmentului de companii mici și mijlocii la bursă, cu beneficii importante pentru evoluția economică și socială a Ro­mâniei“, a punctat și Radu Hanga.

  Piața locală de capital s-ar putea dovedi tot mai atractivă pentru investitorii de retail, în special având în vedere evoluțiile sale recente. Cu excepția lunii martie 2020, bursele lumii au avut o evoluție total decu­plată de cea a economiilor puternic afectate de pandemia de COVID-19. Iar 2021 a adus noi recorduri. Indicele de referință BET și echivalentul acestuia incluzând divi­dendele, BET-TR, au atins noi maxime istorice la finalul primului trimestru din acest an. Pentru prima dată în istoria de 23 de ani a indicelui, BET a depășit pragul de 11.000 de puncte.

  Temerile cu privire la eventuale corecții ale piețelor bursiere internaționale, care ar aduce scăderi și pe BVB, nu sunt de ignorat, însă acestea ar putea reprezenta o „por­tiță“ bună de intrare pentru potențiali investitori noi de retail, care să profite de o scădere temporară a prețurilor.

  Cine, ce, cât

  În primele trei luni ale acestui an, indicii BET și BET-TR (plus dividende) ai Bursei de Valori București au crescut cu peste 14%. În ultimele 12 luni, creșterile au fost de 46,7% pentru BET și de 54,4% pentru BET-TR.

   FOTO: Laszlo Raduly