Ce poți face în cel mai sigur oraș din România

Via: rfi.ro

Cluj-Napoca are o rată de siguranţă de 80,31% şi depăşeşte oraşe precum Helsinki, Tokyo, Viena sau Copenhaga. De altfel, Clujul se situează pe locul 13 în topul celor mai sigure oraşe din lume, potrivit site-ului Numbeo, care este, de fapt, un agregator de baze de date, care procesează răspunsuri la sondaje.

Conform celor de la Numbeo, Cluj-Napoca este urmat de Braşov, cu o rată de siguranţă de 77,65% şi de Timişoara, cu 76,04%, în timp ce Bucureşti ocupă abia locul al cincilea pe România, la nivel de siguranţă, cu 72,60%.

Totuși, trebuie menționat că sondajul nu a luat în calcul decât cinci oraşe din ţara noastră, orașe precum Oradea sau Zalău nu au fost cuprinse în studiu.

Rata de siguranţă este bazată pe o formulă ce ia în calcul detalii precum numărul de crime comise, numărul de jafuri, numărul de spargeri date, de furturi de maşini, furturi din buzunare, numărul de amenzi date etc.

La nivel mondial, cel mai sigur oraş din lume este considerat Abu Dhabi, din Emiratele Arabe Unite, cu o rată de siguranţă de 88,67%. Urmează Doha, din Qatar, cu 88,52% rată de siguranţă, şi Taipei, din Taiwan, cu 85,8% rată de siguranţă.

The Guardian a făcut un top al celor mai bune 10 lucruri pe care le poți face în Cluj. Publicația britanică menționează festivalurile – Electric Castle, Untold, Jazz in the Park, TIFF, dar și așteptatul Form Days din Gilău, un festival de muzică și alte arte, a cărui primă ediție e programată în acest an într-o comună de lângă Cluj-Napoca.

Piața Unirii din Cluj-Napoca, mai este menționată, cu hotelul Melody și Muzeul de Artă. Numărul mare de galerii e artă e și el pe listă.

În același top apare și grădina botanică întemeiată de Alexandru Borza, dar și … second hand-urile din centrul orașului.

Citește articolul pe rfi.ro