Ce provocări apar anul acesta pentru fondurile de pensii administrate privat

Via: Newmoney.ro

2022 ar putea să fie anul în care randamentele fondurilor de pensii administrate privat nu vor ține pasul cu i­n­flația.

Sectorul pensiilor private deține a doua cea mai mare pondere a activelor în cadrul sistemului financiar din România, acesta continuându-și ascensiunea și în 2021. Ponderea activelor a urcat anul tre­cut la 10,2%, cu 0,5 puncte procentuale peste nivelul de la finalul anului 2020. Pe primul loc este sectorul bancar, cu o pon­dere de 75,5%. Fondurile de investiții sunt pe locul al treilea, cu 5,7% din totalul activelor, urmate de IFN-uri (5,1%). Sectorul asigurărilor este cel mai slab re­prezentat, cu active de doar 3,5% din total, reiese din datele Băncii Naționale a României (BNR).

Astfel, la finalul anului 2021, activele fon­durilor private de pensii au ajuns la valoarea de 92,5 miliarde de lei (circa 18,5 miliarde de euro, echivalentul a 6,9% din PIB), cu 18,5% mai mult față de fi­nalul anului 2020. Datele defalcate in­dică în continuare o slabă dezvoltare a pen­siilor private facultative. Componenta principală a sectorului este repre­zentată de activele aferente sistemului pensiilor administrate privat sub Pilonul II, pensiile private obligatorii având o pondere de 96% din totalul activelor sectorului la finalul anului trecut.

Numărul persoanelor înregistrate în acest sistem a continuat să crească, ajungând la 7,8 milioane în ultimul trimestru din 2021, cu 2,1% mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent. Con­tribuția lunară medie s-a situat la nivelul de 204 lei per participant (cu 13 lei per par­ticipant mai mult decât în trimestrul patru din 2020). În cadrul Pilonului III erau înregistrate 563.000 de persoane la finalul anului 2021, cu 7% mai mult decât în anul 2020, și o contribuție medie de 207 lei per participant.

    Indicele de preț al tuturor titlurilor de stat emise de România a scăzut cu 12% în ultimul an (iunie 2021 – iunie 2022), din care 8% doar anul acesta. În același timp, BVB a performat mult mai bine decât alte piețe din Europa și din lume, indicele BET-XT-TR, un reper pentru plasamentele Pilonului II, având o scădere de doar 1% pe pri­mele cinci luni. „Practic, această depreciere se va inversa imediat ce inflația și do­bân­zile vor reveni pe tendință descendentă, moment pe care analiștii îl esti­mează în trimestrele trei sau patru ale aces­tui an“, susțin reprezentanții APAPR.

    Episoade similare de volatilitate au fost în­registrate și în trecut. La sfârșitul lui 2018, spre exemplu, pe fondul adoptării OUG 114/2018, BVB a înregistrat scăderi semnificative, iar Pilonul II a consemnat o depreciere de 3% în doar două luni. Anul următor, Pilonul II a recuperat însă pierde­ri­le și a avut cel mai bun rezultat din ultimii nouă ani – un randament mediu de 11,8%. De asemenea, în urmă cu doi ani, când a debutat pandemia, Pilonul II a ară­tat în primele trei luni o scădere de aproape 7%, dar a încheiat anul cu un rezultat pozi­tiv, de 6,2%.

    „Momentele de volatilitate și scădere sunt firești și apar periodic pe piețele financiare, însă ele nu sunt motiv de panică“, a dat asigurări Radu Crăciun. Din calculele APAPR reiese că, în pofida episoadelor de volatilitate, randamentele fondurilor de pensii private au reușit să „bată“ inflația în fiecare an de la înființare. În perioada 2008-2021, randamentul mediu anual al Pilonului II a fost de 7,3%, depă­șind substanțial in­flația cumulată din această perioadă.

    Misiunea fondurilor de pensii private se anunță dificilă în 2022. Indicele prețurilor de consum s-a apropiat de 15% în mai. Fon­dul Monetar International (FMI) progno­zează o inflație medie de 12,5% pentru România în acest an. Cumulat cu creș­te­rea dobânzilor, randamentele Pilonului II și III s-ar putea dovedi real negative.

    La finalul lunii martie 2022, pe piața locală activau șapte fonduri de pensii administrate privat.