Ce surprize a oferit Bursa de Valori București în trimestrul al treilea din perspectiva acțiunilor companiilor listate

Via: Newmoney.ro

În pofida profiturilor însemnate raportate de companiile energetice listate pe piața locală de capital, evoluția acțiu­ni­lor bursiere pare a nu mai ține cont de acestea, o parte din explicație fiind teama investitorilor că profiturile ar pu­tea fi supraimpozitate.

Inflația, războiul din Ucraina și aprecierea dolarului au contribuit la scăderea ge­ne­ralizată a burselor, în special a celor europene. Al treilea trimestru din 2022 „a fost unul dintre cele mai slabe din ultimii ani, atât pentru piața din România, cât și pentru cele externe“, notează într-un raport destinat investitorilor bro­kerii de la Prime Transaction. Foarte puțini emitenți din indicele BET-BK, indice de tip benchmark, care urmărește ac­țiu­nile a 30 de companii listate la Bursa de Valori București (BVB), selectate pe cri­terii de lichiditate, au avut randamente trimestriale pozitive, iar motivele sunt în cele mai multe cazuri greu de identificat, aver­ti­zează ei.

„Deși rezultatele financiare au fost în general unele bune, acestea nu s-au transferat neapărat și către prețul acțiunilor. Mai ales în topul celor mai mari scăderi sunt mai multe surprize, cu emitenți ale că­­ror rezultate și/sau perspective nu ar jus­tifica o evoluție bursieră negativă“, se arată în analiza Prime Transaction. Dintre cei 30 de emitenți din indicele BET-BK, doar 8 au avut randamente pozitive în tri­mestrul al treilea din acest an, față de 12 în trimestrul anterior.

Numărul emitenților pe minus a crescut astfel de la 18 la 22. Dacă luăm în calcul și deprecierea leului față de dolar, doar 4 emi­tenți din 30 au fost pe plus. „Mediana randa­mentelor în lei a fost de -9,50%, față de -1,26% în T2. În dolari, mediana a fost de -15,19%, față de -5,16% în T2“, reiese din calculele brokerilor, în aceste valori fiind incluse și dividendele, și acțiunile gratuite.

  „Pe ultimele 12 luni, lucrurile stau chiar mai rău, scăderile ajungând până spre 50%, o amploare pe care nu am mai văzut-o de la criza din 2008. Bursele din Ungaria și Polonia au rămas pe ultimele două locuri în Europa, urmate de cea din Rusia (-43,9%)“, avertizează brokerii Prime Transaction.

  Indicele BET a scăzut cu circa 30%, în vreme ce indicele BET-BK suferă unele dintre cele mai mari scăderi trimestriale, res­pectiv anuale, de la înființare.

  Și pachetul de acțiuni de vânzare ar pu­tea fi diminuat, în contextul în care adminis­tratorul FP se îndoiește că la BVB ar putea fi absorbită o ofertă de 15-20% de acțiuni Hi­droelectrica, pachet cu o valoare esti­mată la 2,5 miliarde de euro. „Pentru a fina­liza o IPO la Bursa de Valori București, tran­zacția ar putea fi diminuată cu 1 până la 1,5 miliarde de euro“, a declarat Marius Dan pentru Reuters. Listarea Hidroelectrica ar putea spori cu aproximativ 50% capitalizarea totală a companiilor listate la Bursa de Va­lori București, ceea ce ar atrage acorda­rea statutului de piață emergentă și de că­tre furnizorul de indici globali MSCI, după ce BVB l-a obținut din partea FTSE Russell.

  Listarea companiei Salrom, la care FP de­ține 49% din acțiuni, a fost anunțată tot pen­tru anul viitor. Salrom promite să devină și o vedetă a producției de grafit, prin redeschiderea unor mine abandonate în 2004 și în 2006. Între timp, grafitul a devenit o re­sursă foarte va­loroasă, în goana globală pen­tru materiale și minereuri rare. Produc­ția de grafit ar plasa România pe harta producției de ba­terii electrice și a tranziției la energie verde, acesta fiind materia primă principală și pentru electrozii industriali, necesari inclusiv pentru electrolizoarele de apă care produc hidrogen. Sunt doi ași, care ar putea face din 2023 un an bursier extrem de important. Dacă vor fi jucați.

  Cine, ce, cât

  Energia este un sector foarte bine reprezentat la Bursa de Valori București, raportând re­zultate finan­ciare preponderent bune în acest an.

   FOTO: Laszlo Raduly