CEDO cere Rusiei respectarea Convenției de la Geneva pentru luptătorii de la Azovstal

Via: rfi.ro

Dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului a examinat petiția Ucrainei, organizația a dat instrucțiuni urgente Rusiei, cerându-i să respecte drepturile prevăzute de Convenția de la Geneva, în special pe cele legate de asistența medicală.

„Drepturile prizonierilor de razboi trebuie respectate, dar în acest moment există probe clare ca acestora le este afectată sănătatea psihică sau dreptul la viață,” afirmă un comunicat al Ministerului Justitiei din Ucraina, citat de publicația Suspilne media. CEDO a transmis recomandarea catre Comitetul de Miniștri ai Uniunii Europene. Vom vedea cum va raspunde Rusia la aceasta. Deocamdată, Kremlinul se pregatește de un proces spectaculos pentru soldații de la Azovstal.

Aceștia s-au predat la mijlocul lunii mai dupa ce li s-a promis că vor fi tratați în conformitate cu legile internaționale ale războiului. Procesul de judecată a luptătorilor de la Azovstal ar trebui să înceapă pe 24 august, de ziua Independenței Ucrainei, în fosta sală de concerte a Filarmonicii din Mariupol, iar militarii vor fi judecați în cuști de fier, după ce întreaga clădire a fost transformată în tribunal.

Citește articolul pe rfi.ro