Cel mai aşteptat vaccin anti-COVID, gata să ajungă în ţările UE

Via: Newmoney.ro

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană va recomanda vaccinul Johnson & Johnson luna viitoare, potrivit Bloomberg.

Aprobarea din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente este aşteptată pe 11 martie, a transmis un oficial european, potrivit News.ro. Măsura ar deschide calea pentru autorizarea unui al patrulea vaccin Covid-19, alături de cele de la Moderna, AstraZeneca şi parteneriatul Pfizer/ BioNTech.

Acesta ar fi al patrulea aprobat în Uniunea Europeană, dacă primeşte undă verde de la Agenţia cu sediul în Amsterdam. Cele trei vaccinuri autorizate până în prezent pe piaţa europeană sunt cele de la AstraZeneca, Pfizer/BioNTech şi Moderna.

Comisia Europeană a comandat 200 de milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson, cu o opţiune pentru 200 de milioane în plus. 100 de milioane de doze trebuie să fie livrate de acum până în iunie dacă vaccinul este autorizat.

    Eficacitate de 85% împotriva formelor severe

    Eficacitatea vaccinului Johnson & Johnson este de 66% în general, potrivit unui anunț al producătorului. Dar specialiștii insistă că cifra crește la 85% în ceea ce privește prevenirea formelor severe ale bolii.

    Protecția nu este la fel de puternică împotriva variantei sud-africane a SARS-Cov-2, care în prezent se răspândește rapid. Conform cifrelor prezentate la sfârșitul lunii ianuarie, eficiența împotriva formelor moderate și severe ale variantei este de 57%. Suficient pentru Africa de Sud încât să-i acorde prioritate, în detrimentul vaccinului AstraZeneca. „Eficacitatea vaccinului Johnson & Johnson împotriva variantei 501Y.V2 a fost dovedită”, a declarat ministrul sănătății sud-african Zweli Mkhize.

    Fără condiţii speciale de depozitare

    Pe de altă parte, vaccinul nu are nevoie de condiții speciale de depozitare. Temperatura ideală este între 2 și 8 grade, adică poate fi păstrat și transportat ușor.