China ar putea renunța la sistemul de operare Windows pâmă în 2022

China ar putea renunța la sistemul de operare Windows până în 2022

Într-o lovitură majoră pentru Microsoft, administrația chineză va înlocui toate calculatoarele care rulează Windows până în 2022 și ar putea folosi în schimb o distribuție Linux creată din China, cum ar fi Kylin Linux.

Decizia provine de la Biroul central al Partidului Comunist Chinez și face parte dintr-un program de înlocuire a oricărui computer care rulează software non-chinezesc, parțial ca răspuns la lista neagră a hardware-ului chinezesc.

Vești proaste pentru Microsoft, vești bune pentru Linux?

Numărul echipamentelor de pe care sitemul de operare Windows ar putea fi eliminat este imens. Cu toate acestea, există o oarecare ușurare pentru Microsoft, întrucât directiva Biroului Central al Partidului Comunist Chinez se adresează numai serviciilor guvernamentale, nu și companiilor chineze private care reprezintă cea mai mare parte a veniturilor realizate de Microsoft în China.

Chiar așă, este probabil ca și companiile private să simtă presiunea guvernului de a elimina Windows și să migreze către un sistem de operare creat din China.

Microsoft a încercat în trecut să țină pasul cu clienții chinezi oferind o ediție de Windows 10 dedicată administrației chineze în 2017, dar nu pare să fi fost suficient. În schimb, guvernul chinez va trece la un sistem de operare dezvoltat din China, iar Linux ar putea fi alegerea firească.

Există deja mai multe distribuții de Linux dezvoltate în China dar guvernul chinez ar putea să dezvolte o distribuție dedicată.

Acest lucru ar putea aduce un flux de utilizatori noi pe Linux, ceea ce ar reprezenta un impuls pentru sistemul de operare open source, deși este probabil ca orice distribuție utilizată de guvernul chinez să fie puternic modificată și restricționată.

Teoretic, aceasta ar putea fi o veste bună pentru Linux. Cu toate acestea, orice sistem de operare folosit de guvernul chinez va fi puternic reglementat și cenzurat, ceea ce este contrar celor ce reprezintă Linux și comunitățile open source.

Procesul de migrare a milioane de utilizatori de la Windows la Linux – sau orice sistem de operare ales de guvernul chinez – va fi de asemenea o sarcină complexă. Cu toate acestea Partidului Comunist Chinez va considera că nici un preț nu este prea mare pentru ca adminisrația chineză să nu mai folosească un sistem de operare de origine americană.