Cine este antreprenorul care a renunțat la afaceri mai profitabile pentru a deschide un business cu sisteme de securitate

Via: Newmoney.ro

În business sunt mai importanți banii sau satisfacția de a face ceea ce-ți place? Este întrebarea la care Mircea Gavrilă (37 de ani), fondatorul businessului Depisto, caută de aproape două decenii un răspuns.

A început cu o firmă IT. A trecut apoi la vânzarea și fabricarea de încălțăminte, după care a început să vândă bovine. În cele din urmă, s-a oprit la sisteme de securitate electronică, instalații electrice pentru construcții și servicii și mente­nanță PSI (prevenirea și stingerea incendiilor), reunite toate sub umbrela Depisto, o afacere care și-a adăugat în portofoliu lucrări la companii ca Elmas Brașov sau Arctic, precum și mai multe firme de construcții implicate în lucrări din București, Brașov, Constanța, Bistrița sau Gheorgheni – unde se află și sediul său central.

Ultima sa mare lucrare este noua fa­brică de la Ulmi (Dâmbovița), deschisă recent de liderul pieței de electrocasnice din România, Arctic, unde Depisto s-a ocupat de partea de instalații electrice. Este una dintre cele mai mari lucrări ale companiei Depisto, care de anul acesta și-a orientat atenția către Capitală, principalul pol în construcțiile de birouri. Gavrilă se hotărâse încă de anul trecut să treacă de la mici lucrări de montare a sistemelor de securitate la proiecte mai ample care vizează inclusiv sistemele de curenți electrici.

O decizie care a avut ca efect o creștere la aproximativ 3,2 milioane de euro a cifrei de afaceri pe 2018, față de un 2017 în care compania raporta venituri totale de circa un milion de euro. Pe de altă parte însă, pentru anul în curs se așteaptă la un nivel al vânzărilor sub cel de anul trecut. Dar dacă e să tragă linie la toate experiențele de business prin care a trecut până acum, Gavrilă rămâne, clar, pe plus.

    Revoluția de acasă

    La începutul ani­lor 2000, Mircea Gavrilă pleca de la Gheor­gheni în București pentru a studia Auto­ma­tică și Calculatoare. Prima firmă și-a deschis-o un an mai târziu și se ocupa de rețele de calculatoare. Era o versiune 1.0 a afacerii Depisto de astăzi, în care Mircea Gavrilă deține 40%, iar părinții săi – câte 30%. „Am pornit de la ideea că sunt la înce­put și, dacă se întâmplă ceva, să poată ges­tiona ei businessul“, povestește antreprenorul.

    Prin 2006, după ce a încheiat studiile, Gavrilă s-a întors în Gheorgheniul natal, unde părinții săi aveau o fabrică de încălță­minte, Gavrils, care lucra numai în sistem lohn, pentru Sabatini. Când a ajuns acasă, a constatat că businessul era ineficient și anacronic. „Tatăl meu primea mailurile pe un calculator acasă, iar comenzile erau trecute într-un caiet, cu markerul“, poves­tește antreprenorul. După ce a adus la zi detaliile de ordin tehnic, Gavrilă și-a îndreptat atenția și către producție. A observat că în secții sunt timpi morți și s-a gândit să introducă un sistem de monitorizare a modului de lucru. A montat o cameră de supraveghere și a văzut înainte de toate că „oamenii se plimbau foarte mult“.

    În consecință, a conceput un regulament de ordine interioară pe care l-a adus la cunoștința angajaților, care l-au și semnat.

Citește articolul pe Newmoney.ro