Cine este proprietarul de restaurante care licitează peștele direct dintr-un port din Spania

Via: Newmoney.ro

Deschiderea unui restaurant este o mare provocare pentru un antreprenor, în con­­dițiile în care, statistic, un astfel de business rezistă cel mult doi ani. După aproape un deceniu pe piață, Sorin Barbu, patronul restaurantelor Alioli, poate spune însă că a prins peștișorul de aur.

În ziua întâlnirii cu NewMoney, Sorin Barbu (41 de ani) este ușor agitat. Așteaptă ma­șina cu pește proaspăt pentru care a licitat în urmă cu o zi în portul de la Vila Joiosa din Spania, lângă Alicante.

„Trebuia să ajungă la primele ore ale dimineții, dar va veni cam în jurul prânzului“, spune Sorin Barbu, explicând că transportul de pește a întârziat din cauza protestelor de la Barcelona care au perturbat și traficul pe au­to­stradă.

  Licitează direct la piața de pește Vila Joiosa de două ori pe săptămână, asi­gurându-și astfel materia primă proas­pătă pentru restaurantele sale.

  La Pescaderia by Alioli. Pasul de la zero

  A trecut deja aproape o lună de când a inaugurat noul restaurant cu specific pescăresc din zona de business Pipera, La Pescaderia by Alioli. Un local în care se gătește pește proaspăt pescuit în apele spaniole ale Mediteranei, dar care funcționează și ca piață de pește

  . Recent, a închis localul Alioli, pentru că a cedat spațiul din zona Popa Tatu, și vrea să-l re­deschidă în zona Floreasca – Charles de Gaulle. „Acest perimetru are potențial pentru a deschide un restaurant“, clarifică Barbu.

  Și nu o spune doar el. Acționarul minoritar al rețelei City Grill, Marian Alecu, spune că noi restaurante pot fi deschise „în complexuri noi rezidențiale sau în zone de birouri, așa încât restaurantul să fie cât mai aproape de client“.

  Sorin Barbu are aproape zece ani de când este în acest business, iar anul trecut a avut vânzări de aproximativ 1,2 milioane de euro, generate de două food truckuri și de restaurantele Alioli și La Finca Alioli. Dar până a ajunge la aceste performanțe, a pornit de la minus.

  Prin 1998-1999, a avut o fabrică de ambalat semințe, alături de un prieten. Aface­rea a fost influențată de inflația puter­nică și de lipsa de materie primă. Nu aveau un furnizor constant, semințele fiind cumpă­rate din târguri sau din complexuri angro. În consecință, la începutul anilor 2000, afacerea a picat. În 2002 a decis să plece la muncă în Spania. „Visam că voi fi acolo cel puțin ospătar“, gândea atunci Sorin Barbu.

  Dar nu a fost să fie. Nu știa limba și a ajuns să măture prin parcuri. Își amintește, râ­zând, că în primele zile avea în picioare un bocanc mărimea 42 și altul mărimea 43, în timp ce el poartă numărul 40.

  S-a stabilit într-o localitate mică, Denia, un port la Mediterana, între orașele Alicante și Valencia, aproape de Insulele Baleare. Cum a început să mai învețe limba, a ajuns să spele vase într-un restaurant.

  Apoi a fost promovat ajutor de bucătar. Denia este considerată localitatea din Spa­nia cu cele mai multe evenimente, astfel că a avut ocazia să vadă direct de la sursă cum se distrează spaniolii și cum fac ca și tu­riștii să se simtă bine.

Citește articolul pe Newmoney.ro