Claudiu Năsui la RFI: Nu-mi voi pune semnătura pe nimic în care nu cred

Via: rfi.ro

Claudiu Năsui spune despre Măsura 3 de finanțare a IMM-urilor că mai mult de jumătate dintre proiectele depuse sunt pentru achiziția de imobile, ceea ce face ca Măsura în sine să nu-și mai atingă obiectivul: ”Cred că cea mai mare problemă a ei este că ea nu își mai atinge scopul, adică ea nu finanțează ce ar trebui ea să finanțeze. Peste jumătate din proiecte, așa cum le-am văzut acum, după ce s-a terminat perioada de solicitări și de aplicații, sunt imobiliare, ceea ce nu se încadrează nici în scopul măsurii și nici în scopul pentru care sunt acordate fondurile europene, sunt pentru investiții mai degrabă în economie, productive, nu pentru cumpărarea de apartamente, de exemplu”.

Ministrul Economiei precizează că proiectele încă nu au fost aprobate: ”Ele nu sunt încă aprobate, atenție, deci tot ce am făcut public, pentru că am promis transparență 100%, deci vreau să fac public fiecare firmă care ia fiecare leu de la statul român, trebuie să fie transparent. Dar acestea care sunt prezentate acum nu am luat încă, sunt doar solicitările, care conform bugetului, presupunând că toate actele lor sunt în regulă și că după etapa de evaluare sunt în regulă, ar fi finanțabile, sunt cele potențial eligibile. Deci deocamdată nimeni nu a fost considerat eligibil”.

Conflictul Năsui-exportatori

Claudiu Năsui s-a referit în interviul pentru RFI și la conflictul cu exportatorii: ”Eu sunt foarte atent cu felul în care se cheltuiesc banii publici și cu cine îi ia și vreau să fie extrem de transparent lucrul acesta. Am cerut toate cele mai mari, contractele de peste 5.000 de euro din minister, ale Ministerului Economiei, le vom face transparente pe toate, într-o platformă care să fie și ușor de utilizat pentru toată lumea și presă și cetățeni ai României interesați. Cele mai mari contracte de acolo sunt pentru participarea la aceste târguri chiar și în timp de pandemie. Trebuie să analizăm și să vedem dacă acesta este cel mai judicios mod de a cheltui banii publici, pentru a încuraja exporturile”.

Ministrul Economiei vrea să regândească modul de susținere a exporturilor: ”Aș vrea să regândim modul în care susținem exporturile, în sensul că poate e mai bine să facem ceva mai inclusiv, în care să nu plece doar o mână de firme la diverse târguri, ci să fie o modalitate în care fiecare IMM și orice întreprindere din România poate să meargă și să-și promoveze produsele sau să participe unde își dorește ea să participe. Ideea e de transparență, dacă suntem de acord, ca societate și avem o dezbatere că este în regulă să dăm sumele alea care mie mi se par extrem de mari și când ne uităm în contract, vedem că e cam aceeași firmă care le organizează pe toate și care își ia partea leului, deci cele mai mari cheltuieli sunt cu comisionul acestei firme (…). Dar eu prefer să fac un sistem în care fiecare IMM poate de exemplu să aibă triplu deductibil din impozit sumele pe care le dă pentru internaționalizare, pentru a-și exporta produsele și lucruri de genul acesta și în felul acesta nu ai doar o mână de firme care beneficiază de pe urma unei subvenții, până la urmă, că sunt bani publici, ci ai toată lumea”.

Citește articolul pe rfi.ro