Comenzi în picaj pentru Boeing

Via: rfi.ro

În urmă cu un an, Boeing a primit 45 de comenzi în luna ianuarie şi a livrat 46 de avioane. Spre comparație cu prima luna a anului trecut producătorul american de avioane a livrat doar 13 avioane situație care duce la pierderi lunare uriaşe și plasează compania în urma constructorului european de aeronave Airbus.

Boeing a înregistrat în 2019 cel mai prost an din ultimele decenii în privinţa comenzilor, din cauza crizei 737 MAX care a dus în ianuarie la prima oprire a producţiei avioanelor 737 din ultimii 20 de ani şi la plecarea din funcţie a directorului general Dennis Muilenburg, în decembrie.

Majoritatea clienţilor Boeing evită să plaseze comenzi noi pentru 737 MAX până când avionul va primi aprobarea autorităţilor de reglementare pentru reintrarea în serviciu.

Compania a continuat să amâne termenul la care consideră că avioanele MAX vor putea din nou să zboare, ceea ce înseamnă că nu poate să livreze avioane clienţilor şi să fie plătită.

Operatorii aerieni au fost obligaţi la rândul lor să retragă avioanele 737 MAX din programele de zbor până la jumătatea anului 2020, provocând anularea a mii de curse.

Datoriile Boeing s-au dublat la 27,3 miliarde de dolari în 2019 şi continuă să crească, în timp ce compania plăteşte despăgubiri atât operatorilor aerieni cât şi furnizorilor şi se judecă în instanţă cu victimele accidentelor şi plăteşte salariile angajaţilor.

Fitch Ratings anticipează că datoriile Boeing vor urca la 32-34 de miliarde de dolari, după ce vor continua să crească în primele două trimestre din 2020.

Citește articolul pe rfi.ro