Comisia de Etică a UBB, așteptată cu o hotărâre în cazul Bode. Decizia, cu importanță simbolică majoră

Via: rfi.ro

Ministrul spune și că a transmis o notificare Universității Babeș-Bolyai pentru lămurirea câtorva aspecte de legalitate asupra procedurii de reanalizare a tezei sale de doctorat, notificare la care nu ar fi primit răspuns. Între timp Comisia de Etică a UBB anunță că până cel târziu miecuri va da un verdict.

Ce urmărește ministrul Bode cu un astfel de demers? Andreea Orosz a întrebat-o pe jurnalista Emilial Șercan de la pressone.ro

Emilia Șercan: Este o încercare disperată de a bloca un iminent verdict de plagiat. Dovezile în baza cărora Comisia de etică a Universității Babeș Bolyai s-a autosesizat a doua oară, sunt unele categorice.

Arată foarte clar că cel puțin o cincime din teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode este plagiată. În condițiile acestea nu ne putem aștepta la un alt verdict decât cel de plagiat. Ministrul Lucian Bode, rămas fără posibilitatea de a se apăra la nivel public, a recurs la instrumentul instanței de judecată deschizând acest proces.

Reporter: Stă în picioare sesizarea? Înțeleg că dânsul spune că această Comisie de etică nu se poate autosesiza.

EȘ: Nu stă în picioare pentru că în regulamentul Comisiei de etică există foarte clar prevăzută posibilitatea autosesizării. Spre deosebire de CNATDCU, care nu se poate autosesiza, universitățile au prevăzut în regulamentele de funcționare ale comisiilor de etică această variantă. Iar Universitatea Babeș Bolyai o are prevăzută clar în regulament.

Ministrul de Interne Lucian Bode încearcă să argumenteze în fața instanței faptul că Universitatea Babeș Bolyai s-a mai pronunțat o dată în cazul tezei domniei sale. Universitatea a spus foarte clar că atunci nu a verificat întreaga teză. A spus foarte clar că a verificat doar o parte dintre sesizările care i-au fost aduse la cunoștință.

Această a doua autosesizare este justificată tocmai de faptul că au apărut elemente noi, care indică conținut plagiat în teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode. Este ca atunci când un șofer trece pe roșu la două semafoare consecutive.

Dacă ai trecut la primul semafor și ai fost văzut și te sancționează justiția, dacă ai trecut la al doilea semafor și nu ai fost văzut asta înseamnă că poți să mergi mai departe și să nu ai niciun fel de problemă, deși tu ai comis o ilegalitate. Cam asta este logica pe care o invocă ministrul în apărarea pe care presupun că a făcut-o în fața instanței.

Rep: Din declarațiile președintelui Comisiei de etică, citat de Edupedu, înțeleg că ce a sesizat ministrul Bode în instanță le-a cerut și lor și că ei nu se vor opri, vor merge mai departe cu verdictul pentru că ei nu consideră că are vreo obligativitate. Cât de obișnuit este să te duci tu și să ceri Comisiei de etică să nu se mai sesizeze în cazul tău, să nu se mai pronunțe?

EȘ: Mai nou este modalitatea prin care persoanele publice acuzate de plagiat încearcă să blocheze acțiunea de analizare, de verificare a tezei și un eventual verdict de plagiat. În trecut existau, mai degrabă, incursiuni în justiție.

Citește articolul pe rfi.ro