Contre Putere-Opoziție în comisia specială a Parlamentului pentru modificarea legilor justiției

Via: rfi.ro

Proiectele legilor justiției reprezintă un obiectiv în cadrul MCV și PNRR, spune Cătălin Predoiu.

Ministrul de resort le-a transmis parlamentarilor din comisia specială că de acest obiectiv depinde aderarea României la Spațiul Schengen.

Cătălin Predoiu susține că nu s-a ferit de Comisia de la Veneția, așa cum îl acuză Opoziția parlamentară.

Replica a venit de la fostul ministru al Justiției, Stelian Ion. Reprezentantul USR critică legarea legilor justiției de aderarea la Schengen și spune că noua formă a proiectelor este în realitate un regres.

Modificarea legilor justiției a fost criticată de trei asociații ale magistraților, aceleași care s-au opus schimbărilor aduse de fosta guvernare PSD în perioada 2017-2018.

Asociațiile respective susțin că de fapt prevederile nocive sunt menținute în noile proiecte, care diferă de variantele prezentate anterior Comisiei Europene.

Magistrații se referă între altele la procedura de promovare la instanța supremă și în funcții de execuție la curțile de apel, tribunale și parchete.

Cele trei asociații denunță de asemenea cosmetizarea minoră a Inspecției Judiciare și faptul că libertatea de exprimare a magistraților este grav afectată, pentru că se menține obligația de abținere de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare în raport cu celelalte puteri ale statului. Cu alte cuvinte, dacă un magistrat critică pe un ton mai contondent un proiect de lege adoptat de Parlament, riscă să fie sancționat.

Temerea magistraților menționați, a USR și a unor experți din societatea civilă este că la dezbaterile din Parlament ar putea să apară peste noapte alte amendamente depuse de PSD, PNL și UDMR, care vor face legile justiției și mai nocive.

Citește articolul pe rfi.ro