Coreea de Nord. Sora lui Kim Jong-un apără capacitățile satelitului-spion al regimului de la Phenian

Via: rfi.ro

Apărarea capacităților satelitare ale Coreei de Nord făcută de Kim Yo Jong vine după ce țara izolată a declarat că a efectuat un test „final important” pentru dezvoltarea unui satelit de recunoaștere.

Dar experții din Seul și-au exprimat rapid dubiile, spunând că fotografiile, care ar fi făcute de un satelit, sunt de o calitate prea slabă.

Într-o declarație lungă, aspră, transmisă de agenția oficială coreeană centrală de știri, Kim a spus că este „prea nepotrivit și neglijent” să evalueze nivelul și capacitatea de dezvoltare a satelitului de la Phenian pe baza celor două imagini.

Ea a insistat că o cameră instalată pe satelit are „fiabilitatea controlului la sol, inclusiv controlul altitudinii și comanda controlului fotografierii într-un mediu adecvat de zbor spațial”.

Kim a mai spus că dispozitivele de transmisie de date ale satelitului și tehnologia de procesare a criptării sunt fiabile.

„Am efectuat un test necesar și am raportat rezultatul semnificativ și satisfăcător, care nu e de ignorat”, a spus ea.

Unul dintre proiectele cheie de apărare a capitalei nord-coreene Phenian, prezentate de fratele ei mai mare, liderul Kim Jong Un, anul trecut, a fost dezvoltarea unui satelit militar de recunoaștere.

Coreea de Nord se află sub sancțiuni internaționale dure pentru programele sale legate de dezvoltarea armelor nucleare, dar lansările pașnice de sateliți nu sunt supuse aceluiași nivel de restricții.

Analiştii spun, totuși, că dezvoltarea unui astfel de satelit ar oferi Coreei de Nord acoperire legală pentru testarea rachetelor balistice intercontinentale (ICBM) interzise, deoarece cele două dispozitive împărtăşesc o mare parte din aceeaşi tehnologie.

Tot anul acesta, Phenian a făcut două lansări, susținând că testează componente pentru un satelit de recunoaștere, despre care Statele Unite și Coreea de Sud au spus că ar implica componente ale noii sale rachete balistice intercontinentale (ICBM), Hwasong-17.

Sora mai mică Kim a dezmințit aceste afirmații conform cărora lansările de sateliți din Nord ar fi fost lansări de ICBM-uri interzise.

„Dacă dezvoltăm ICBM-uri, lansăm ICBM-uri, ci nu vom testa rachete cu rază lungă de acțiune deghizate ca sateliți”, a spus ea.

De asemenea, Kim a respins pe ipotezele analiştilor, care se îndoiesc că Nordul are tehnologia avansată necesară pentru ca racheta să supravieţuiască reintrării în atmosfera Pământului, spunând că o va explica opozanților „într-o manieră uşor de înţeles”.

„Dacă tehnologia de reintrare în atmosferă ar fi insuficientă, nu ar fi posibil să primim date de la distanță de la unitatea de luptă pilot până în momentul impactului”, a spus ea.

Lansarea din weekend vine după un an fără precedent de teste de arme efectuate de Coreea de Nord, inclusiv lansarea celei mai avansate rachete balistice intercontinentale, o lună înainte de lansarea din weekendul trecut.

Statele Unite și Coreea de Sud avertizează de luni de zile că Phenianul se pregătește să efectueze al șaptelea test nuclear.

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză aRFI.

Citește articolul pe rfi.ro