Coronavirus UK: Interpelările în parlament prin video-conferință

Via: rfi.ro

Comisia Camerei Comunelor care reglementează activitățile camerei inferioare a anunțat că miniștrii vor fi chestionați prin aplicația Zoom pentru prima dată în istoria de 700 de ani a parlamentului.

Acest “pas fără precedent” va “menține democrația” în timpul crizei Coronavirus, a spus comisia. Deputații vor trebui să aprobe planul în plen săptămâna viitoare când vor reveni pe 21 aprilie din vacanța de Paști.

Potrivit planului până la 120 de parlamentari vor putea participa la aceste proceduri practic în același timp, în timp ce alți 50 vor putea rămâne în cameră în conformitate cu normele de distanțare socială.

Autoritățile camerei vor marca distanța de doi metri pe care parlamentarii trebuie să o mențină atunci când vor intra în cameră.

Parlament virtual

Întâlnirea joi a Comisiei Camerei Comunelor a inclus pe Speaker, Sir Lindsay Hoyle, ministrul relației cu parlamentul, Jacob Rees-Mogg, ministrul din umbră, Valerie Vaz, și Pete Wishart, de la Partidul Naționalist Scoțian (SNP), al treilea ca mărime după Partidul Conservator și Partidul Laburist.

Lindsay Hoyle

Sir Lindsay Hoyle este Speakerul Camerei Comunelor
Image source:
PA

Sir Lindsay, care prezidează comisia, a declarat: “Prin inițierea unei soluții hibride, cu pași către un Parlament complet virtual, le permitem membrilor să rămână aproape de comunitățile lor, continuând în același timp activitatea lor importantă de control a guvernului.”

„Nu vreau ca membrii și personalul Camerei să se pună în pericol. Lucrând virtual, aceasta este contribuția noastră la îndrumarea privind statul acasă, pentru a proteja Serviciul Național de Sănătate (NHS) și a salva vieți.” a spus Speakerul – deputatul care conduce lucrările Camerei Comunelor și care are obligația de a păstra o strictă imparțialitate.

Dacă parlamentarii vor aproba măsurile, unii vor putea participa la înterpelările prim-ministrului, la orice întrebări și declarații urgente prin intermediul legăturii video pentru primele două ore din fiecare zi de ședință, începând de miercuri, 22 aprilie.

În jurul incintei camerei vor fi amplasate ecrane pentru a permite Speakerului și parlamentarilor prezenți să își poată vedea colegii “virtuali”.

Citește articolul pe rfi.ro