Costurile pentru construcția Spitalului Metropolitan, aprobate de Consiliul General

Via: Newmoney.ro

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, în ţedinţa de miercuri, indicatorii tehnico-economici ai Spitalului Metropolitan, o unitate cu 750 de paturi şi 33 de săli de operaţie, a cărei valoare, potrivit proiectului, depăşeşte 4 miliarde de lei.

Proiectul a înregistrat 28 de voturi ”pentru” şi 17 abţineri. Abţinerile au aparţinut USR şi PNL. Consilierii ALDE, care au cerut scoateerea sbiectului de pe ordinea de zi, motivând că nu au suficiente detalii, nu au votat.

Un miliard de euro

Potrivit proiectului de hotărâre supus aprobării, valoarea totală a investiţiei este 4,7 miliarde de lei cu TVA, 3,9 miliarde fără TVA. Două miliarde de lei reprezintă construcţiile.

Durata de execuţie a obiectivului de investiţii este de 60 de luni, 260 de milioane de lei, cu TVA, fiind valoarea investiţiei programate în primul an.

  Spitalul va avea o suprafaţă construită de peste 27.000 de metri pătraţi, o suprafaţă desfăşurată de peste 210.000 de metri pătraţi, 750 de paturi şi 33 de săli de operaţie. Se vor crea 1345 de locuri de parcare, dintre care peste 1.100 într-o parcare subterană.

  ”Spitalul Metropolitan este mai mult decât un spital, este un concept nou pentru România, deoarece acest obiectiv înglobează nu numai un spital, ci şi locuinţe pentru doctori, spaţii hoteliere pentru pacienţi şi pentru familiile acestora, creşă şi grădiniţă pentru copiii personalului, săli de cursuri şi conferinţe”, se arată în raportul de specialitate al proiectului.

  Miercurea trecută, Primăria Capitalei a anunţat finalizarea studiului de fezabilitate pentru construirea viitorului Spital Metropolitan din Bucureşti, iar primarul Gabriela Firea spune că lucrările vor începe în luna martie a anului viitor. De asemenea, Firea a anunţat că spitalul va costa 400 de milioane de euro

  Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, candidatul desemnat de PLUS pentru Primăria Capitalei, a scris, vineri seară, pe Facebook, că preţul Spitalului Metropolitan prezentat de Gabriela Firea a devenit de 2,5 ori mai mare, în doar două zile, de la 400 de milioane la un miliard de euro.

  ”Cineva mă întreba dacă sunt de părere că e furăciune. I-am răspuns că e incompetenţă”, a scris Vlad Voiculescu.

  Spitalul va fi construit pe Şoseaua Pipera, fiind planificată sistematizarea zonei pentru a asigura un acces facil.