COVID-19 | Apel al medicilor de la Spitalul CF Timișoara: Avem nevoie de echipamente și materiale sanitare

Via: rfi.ro

Rep. Am văzut postarea de pe Facebook prin care cereți ajutorul comunității pentru a putea ajuta pacienții, dar și angajații spitalului CF Timișoara în lupta cu COVID 19. Înainte de a vă întreba ce vă lipsește în momentul acesta din spital, aveți vreun pacient depistat pozitiv în spital?

Dr. Bogdana Pătrașcu: Nu, în acest moment nu avem niciun pacient despistat pozitiv cu COVID 19 în spital. Însă, în momentul în care spitalul de infecțioase Victor Babeș Timișoara va fi plin, pacienții cu noul coronavirus vor fi internați la spitalul clinic CF Timișoara. În primul rând avem nevoie de echipamente de protecție, de măști FFP 3, de combinezoane, de ochelari de protecție, de viziere. Cam asta ar fi baza echipamentului de protecție. Ne e foarte greu. Deși sunt comandate de spital, nu vin. Nici măcar noi nu putem să comandăm prin asociația spitalului pentru că nu mai găsim distribuitori care să aibă aceste materiale pe stoc.

Rep: Dezinfectanți aveți?

Dr. Bogdana Pătrașcu: Da, am primit de la un ONG din Timișoara 100 de litri de clor gratuit. Iar dezinfectant de suprafețe sau de mâini am comandat prin asociația de pacienți și urmează să le primim.

Rep: Ați spus că ați primit asigurări de la conducerea spitalului că au fost comandate aceste medicamente și materiale. Vi s-a spus și când vor sosi?

Dr. Bogdana Pătrașcu: Nu, nu știm când vor sosi. Nu știe nici direcțiunea când vor sosi. Astăzi, s-au distribuit către personalul spitalului 400 de măști simple, chirurgicale. Nu știu cât de mult o să ajungă. Încercăm și noi prin asociația Spitalului clinic CF Timișoara să facem o comandă de măști, astfel încât să fie o soluție tampon până urmează să vină comenzile făcute de spital.

Rep: Ați spus că spitalul va prelua pacienții care nu vor mai avea loc la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș”. Ce se întâmplă dacă aceștia vor apărea în următoarele zile? Ce faceți în lipsa echipamentelor și materialelor?

Dr. Bogdana Pătrașcu: Ce fac și celelalte spitale din țară, improvizăm. Nu știu exact ce vom face. Evident că în acest moment nu suntem pregătiți pentru a primi pacienți cu COVID 19. De asemenea, mă gândesc ce vom face cu programul național pe care îl avem în desfășurare la Spitalul clinic CF Timișoara pentru că în luna aprilie avem programați trei pacienți cu doza patru de tratament pentru tratarea amiotrofiei spinale, în condițiile în care casa de asigurări nu recomandă întreruperea programului național în acest context epidemiologic. Probabil că acești pacienți nu vor mai putea primi doza de medicament dacă internăm pacienți cu COVID 19.

Rep: E posibil ca spitalul CF să devină spital COVID?

Dr. Bogdana Pătrașcu: Sigur, în momentul în care Spitalul de boli infecțioase Matei Balș Timișoara va fi la capacitate maximă, pacienții confirmați cu COVID vor veni la noi.

Rep: Am aflat că ați cumpărat cu banii dumneavoastră mai multe produse și nu sunteți singurul medic și singurul cadru medical din spital care a cumpărat. Puteți să îmi spuneți despre ce evorba?

Citește articolul pe rfi.ro