COVID-19 | Cât de mare e răspândirea în România?

Via: rfi.ro

Un bărbat din județul Suceava, confirmat recent cu coronavirus, a intrat în contact cu peste 100 de persoane înainte de a fi diagnosticat. El s-a întors în data de 4 martie din Belgia care, la vremea respectivă, nu era inclusă în zonele galbene care presupun izolarea la domicliu, la revenirea în România. Un alt caz similar, doi medici din Constanța întorși în țară din Austria pe data de 7 martie. S-au testat în sistemul privat, iar rezultatul a fost pozitiv pentru COVID-19, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. În 7 martie, Austria nu era în zona galbenă. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, explică la RFI că autoritățile au impus treptat măsuri pentru românii care s-au întors din străinătate.

Nelu Tătaru: A fost o evaluare progresivă a Institutului Național de Sănătate Publică, care a propus periodic grupului tehnic de lucru din cadrul Ministerului de Interne, cât și Comitetului național pentru situații de urgență, lărgirea acestei arii. S-au ales anumite criterii. În acel moment aceste state nu intrau în zona galbenă. Orice propunere pe care o poate face Minsiterul Sănătății sau Institutul Național de Sănătate Publică o dată cu evoluția din Europa trebuie să fie acceptată în acest comitet național pentru situații speciale de urgență.

Reporter: Vă așteptați ca situația de la Bosanci să se repete și în alte zone din țară? Bănueisc că acolo a început o anchetă epidemiologică.

N.T: A început o anchetă epidemiologică. Fiecare contact depistat pozitiv va desfășura, la rândul lui, o altă anchetă epidemiologică. Suntem conștienți că aceste cazuri, care nu au intrat sub incidența zonei roșii sau a zonei galbene pot fi prezente în România. Rămâne ca simptomatologia și desfășurarea acestora în anumite zone din țară să ne dea și începutul unor anchete. În acest moment, nu avem la unitățile de primire urgențe o exacerbare a patologiei de infecție respiratorie superioară care să ne facă să testăm în paralel și pentru gripă și pentru coronavirus.

Rep: Există temerea că foarte mulți dintre cei care s-au întors din străinătate, din zone care nu erau incluse în zonele galbene, ar putea să fie bolnavi, să fie contagioși, chiar asimptomatici și în felul acesta să existe o creștere exponențială a numărului de cazuri ulterior?

N.T: Există niște precauții din partea noastră, dar având în vedere că am impus încă de duminică restricții și izolări pentru aproape toată Europa, celor care vin din zonele galbene, o dată cu trecere timpului și a celor 14 zile de la impunerea acestei măsuri, face ca această precauție să rămână pe o pantă de siguranță.

Rep: Până pe data de 17 martie, conform datelor publice, la milionul de locuitori Coreea de Sud făcuse deja 5.734 de teste, Italia 2.477, Austria 1.284. România avea făcute în 17 martie 244 de teste la milionul de locuitori. Doi cercetători români cer guvernului să înceapă o campanie agresivă de testare a populației, cu teste rapide, după modelul din Coreea de Sud, pentru a putea ține sub control răspândirea epidemiei de coronavirus. Vi se pare bună o astfel de măsură? A fost discutată?

Citește articolul pe rfi.ro