COVID-19 | Mai multe muzee din Europa se vor redeschide. Dragoș Neamu, despre ce ar trebui să facă statul român

Via: rfi.ro

Asociația Muzeelor din Germania a făcut o serie de recomandări pentru deschiderea muzeelor, măsuri de care ar trebui să țină cont și statul român, care are obligația să ajute muzeele pentru ca aceste măsuri să poată fi puse în practică, spune la RFI, Dragoș Neamu, Coordonatorul Departamentului Relații Internaționale și Proiecte Culturale al Rețelei Naționale a Muzeelor din România. Este vorba despre mai multe măsuri printre care ” deschiderea treptată a expozițiilor, limitarea numărului de vizitatori, intervale de timp speciale pentru grupurile de risc, orar prelungit, furnizarea de dezinfectante pentru mâini vizitatorilor, furnizarea de măști de protecție (la cerere), extinderea intervalelor de curățare, protecția personalului (dispozitive de protecție la casierii, mănuși, măști pentru față, dezinfectanți), măsuri de igienă pentru ghiduri audio, hands-on, ecrane tactile sau scanarea biletelor online de către vizitatori (dacă este cazul)”, spune Dragoș Neamu.

“Statul român are obligația de a ajuta nu numai muzeele ci și toate instituțiile de cultură pentru a face această translatare post Covid-19 conform unor recomandări și sugestii care au început să circule, iar cele pe muzee sunt făcute de Asociația Muzeelor din Germania”, adaugă Dragoș Neamu. În opinia acestuia, deschiderea muzeelor nu se va face uniform. Unele o vor face mai târziu, altele, luna următoare.

După două luni de izolare, vor mai rezona oamenii cu vizitarea muzeelor? “Nu știu. Ceea ce cu siguranță anticipez este faptul că lumea nu va mai fi la fel. Asta este evident. Iar dacă aceste schimbări creează și un apetit foarte mare al publicului pentru consumul cultural, sigur acest lucru m-ar bucura. Eu cred că în aceste momente speciale, excepționale, lumea, având mai mult timp, va înțelege cât de importantă este valoarea culturală, valoarea instituțiilor culturale în societate. (…) Observ că sunt foarte mulți oameni interesați de a viziona un muzeu online, de a asculta o operă online și o fac oameni care altădată nu era interesați deloc de aceste aspecte. (…) Deodată, au descoperit că ar fi interesant să facă și acest lucru, să fie preocupați de activități culturale”, a mai spus Dragoș Neamu.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:

Citește articolul pe rfi.ro