COVID-19 | Medic, despre cum poți obține imunitate purtând mască

Via: rfi.ro

Prof. dr. Carmen Panaitescu Bunu: Ca în orice tip de infecție cu un agent patogen, mai ales dacă vorbim de virus, dar și în cazul microbilor, trebuie să se activeze răspunsul de apărare imun al oricărui om. Aici vorbim întotdeauna de cele două tipuri de imunitate. Este imunitatea înnăscută, cu care suntem născuți. Sunt niște celule care știu să ne apere, în general, de agenți patogeni, dar nu sunt antrenate specific pentru un anumit agent patogen. Aici sunt câteva dintre leucocite care pot, pur și simplu, să digere agenți patogeni mai puțin complicați și niște celule mai antrenate numite natural killer, mult importante atât în apărarea antivirală, dar și în apărarea împotriva cancerului. (…) Atunci, trebuie să învățăm de la noile metode de tratament în cancer, care pot fi aplicate și în tratamentul față de agenți patogeni dacă antrenăm aceste celule.

Mai specific, mai țintit și de mare putere este dacă reușim să acumulăm imunitate dobândită, pe lângă cea înnăscută. La rândul ei, aceasta este imunitate umorală, cea care înseamnă anticorpi specifici îndreptați în cazul nostru împotriva virusului SARS-Cov-2 sau imunitate mediată celular, adică celule care pot să omoare virusul dacă el s-a cantonat oriunde în corpul nostru. E așa numita imunitate citotoxică. Omoară celulele infectate. În cazul infecției Covid19, se pare că ambele tipuri de imunitate sunt importante. Imunitatea înseamnă să dezvoltăm limfocite B de memorie, limfocite B care înțeleg virusul și vor dezvolta anticorpi specifici. Imunitatea mediată de anticorpi depinde de limfocitele B capabile să producă acești anticorpi. La rândul lor, acestea sunt la început de tipul imunoglobuline M. Multă lume cred că a auzit că sunt primii anticorpi care apar în apărarea noastră fiindcă sunt mai ușor de produs. Iar anticorpii cei mai de dorit sunt de tip IgG. Acești anticorpi dau imunitatea pe termen lung, și puternică, robustă.

Pe lângă aceste două tipuri de anticorpi, pe tipul acesta de infecții pe mucoase, așa cum în cazul virusului SARS-CoV-2, mai există un tip de anticorpi foarte buni care ne apără mucoasele. Se cheamă imunoglobuline A. Studiile recente se axează și pe determinarea acestor imunoglobuline A specifice față de virus. Când vorbim de imunitate prin anticorpi este important să definim tipul de anticorpi, de la primii, acei IgM, apoi cei cu putere mai mare și de lungă durată de protecție, IgG, dar și imunitatea prin acești anticorpi IgA, care oferă apărare la nivelul mucoaselor și despre care deja se știe că pot să aibă un efect benefic dacă se determină la nivel nazal. Fac parte din studiile cele mai recente pe ceea ce înseamnă răspunsul imun față de această infecție cu SARS-CoV-2. O dată stabilind că este bine să avem anticorpi împotriva virusului, un alt aspect important este dacă acești anticorpi dau protecție, în sensul că sunt neutralizanți. Adică, pot să învelească virusul, pot să îl blocheze și să stimuleze celelalte mecanisme care duc la distrugerea virusului. Din păcate, nu toți anticorpii sunt cu această proprietate neutralizantă. O parte dintre ei pot să nu aibă niciun efect benefic. Iar în alte situații pot să fie anticorpi care pot să antreneze alte mecanisme care duc la agravarea infecției prin stimularea mecanismelor de distrugere celulară și pot fi implicați în acea furtună citochimică și în răspunsul fulminant care poate duce la autodistrugerea organelor.

Citește articolul pe rfi.ro