Cresc prețurile la gaze în Europa, la fel și speranțele Kremlinului pentru iarnă

Via: rfi.ro

Încă de joi dimineaţa, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile au urcat cu peste 6%, ajungând la aproape 316 euro pentru un Megawatt oră (MWh), după ce miercuri se înregistrase un avans de 13%.

Astfel, prețul gazului se apropie la nivelul record de aproape 335 de euro pentru un Megawatt oră (MWh), stabilit la același hub, în primăvară.

În ultimele săptămâni, notează DPA și Bloomberg, piaţa s-a înăsprit şi mai mult, deoarece vremea extrem de călduroasă şi uscată a întrerupt transportul combustibilului pe fluvii şi a limitat producţia de energie hidro şi nucleară.

Ca rezultat, cererea pentru gaze este în creştere, într-un moment în care livrările din Rusia sunt în scădere. În plus, intervine și concurența tot mai acerbă cu Asia pentru procurarea gazelor.

O asemenea tendință este de natură să alimenteze noi speranțe la Kremlin, după eșecurile răsunătoare suferite pe câmpul de luptă din Ucraina, în urma invaziei pe care a declanșat-o în februarie.

Iernile dure i-au ajutat pe ruși să îi învingă pe Napoleon și pe Hitler, iar Putin mizează acum pe prețurile uriașe la energie, notează o analiză Reuters, preluată de Digi24.ro.

Încă de la pregătirea invaziei, Moscova a mizat nu doar pe rezistența slabă a ucrainenilor ci și pe diviziunile din tabăra occidentală.

Ambele previziuni s-au dovedit a fi greșite, dar Vladimir Putin speră acum că roata se va întoarce, măcar în ce privește solidaritatea dovedită de membrii Uniunii Europene.

Având în față spectrul unei ierni grele și posibilitatea unor proteste masive, Kremlinul speră într-o scădere semnificativă a entuziasmului unor guverne europene în a mai sprijini efortul de război al Ucrainei.

Aceasta ar putea duce la presiuni asupra Ucrainei de a se așeza la masa tratativelor și a face concesii Rusiei.

În paranteză fie spus, ocuparea centralei nucleare de la Zaporojie va putea însemna de partea Rusiei un element suplimentar se șantaj, în afara celui energetic.

Întrebarea este, însă, unde ne vom afla, în plan militar, la venirea iernii.

Rusia a suportat lovituri de neimaginat în Crimeea, iar ofensiva sa de la începutul verii s-a blocat pe toate fronturile. Mai mult, forțele Kievului au recuperat părți importante din terenul pierdut la începutul invaziei.

Experții militari prevăd o contraofensivă ucraineană, pe un front larg, în următoarele săptămâni și luni. Unde ne vom afla, așadar, la începutul iernii? Este încă greu de prezis, dar fiecare parte își face deja calculele.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

Citește articolul pe rfi.ro