Cresc salariile bugetarilor. Codirlașu: Lefurile la stat sunt cu 35% mai mari decât cele pe total economie

Via: rfi.ro

Adrian Codirlașu declară în contextul majorării salariilor pentru bugetari că ”avem un deficit care crește și care va fi ridicat și în acest an. De asemenea, suntem într-o procedură de deficit excesiv cu Comisia Europeană și avem ca și țintă 2024 pentru a duce deficitul bugetar sub 3%. Însă pe de altă parte, avem o inflație care este ridicată, 15% și care a mâncat din puterea de cumpărare pentru toți salariații din economie. Deci cumva, Guvernul era prins între două restricții: pe de o parte, ținta de deficit bugetar, pe de altă parte, această majorare de inflație. A decis să dea o parte din ceea ce își asumase să dea ca și majorări de salarii”.

Orban la RFI: Noua OUG privind salariile bugetarilor, la fel de inoportună ca prima, o sfidare

Anca Dragu, către Guvern: Care e sursa de finanțare pentru majorarea salariilor bugetarilor?

Analistul precizează că discrepanțele salariale dintre angajații de la stat și cei din mediul privat s-au redus în ultimii ani: ”Discrepanțe există, însă dacă ne uităm pe datele statistice, această discrepanță s-a mai micșorat. De exemplu, în 2018, salariile din administrația publică erau cu 65% mai mari decât salariile pe total economie, care le conțineau și pe acelea. În timp, creșterea de salarii din sectorul public a fost mai redusă decât cea din sectorul privat și s-a ajuns acum la o discrepanță undeva între 35% și 40%, salariile din administrația publică sunt cam cu 35% mai mari decât cele pe total economie (…). În general, dacă privim sector public vs. sector privat, în sectorul privat cine lucrează acolo își asumă ceva mai mult risc și probabil și intensitatea muncii este mai ridicată. Cei din sectorul public au cumva garantat locul de muncă, deci cel puțin un risc este mai redus decât în sectorul privat. Din această cauză, în general, în sectorul privat ar trebui pentru același post, salariul să fie mai mare decât în sectorul public, pentru că riscul asumat de cel din sectorul privat e mai mare”.

Calificări mai înalte, la stat?

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a justificat recent la Digi 24 diferența de salarii dintre stat și privat prin faptul că în sectorul public calificările angajaților sunt înalte, deci și lefurile sunt mai mari. Adrian Codirlașu are altă părere: ”O administrație publică poate dori să aibă oameni cu anumite studii și atunci da, e normal, doresc acei oameni, îi plătesc mai bine. Mă rog, asta se întâmplă și în sectorul public și în sectorul privat. Însă în general, nu văd o mare diferență de calificări între sectorul public și sectorul privat, deci sunt undeva similare și structura de persoane calificate vs. necalificate din sectorul public vs. sectorul privat este cumva similară”.

În România sunt aproximativ 1,2 milioane de bugetari, deși o cifră exactă nu a fost prezentată niciodată. Analistul consideră că e mult: ”E mult, dacă ne uităm la total economie, unde sunt undeva la cinci milioane de angajați, ceea ce înseamnă că 25% din forța de muncă lucrează la stat.

Citește articolul pe rfi.ro