Creșterea salariului va fi un vis neîmplinit pentru mulți români, în 2021. Unde vor exista, totuși, excepții

Via: Newmoney.ro

Creșterea salariului va rămâne un vis ne­împlinit pentru majoritatea angajaților din România, în 2021. Excepțiile, puține, vor apărea doar în domeniile unde cere­rea de personal va continua să crească, precum comerțul online și livrările.

Salariile au crescut în 2020, în ciuda pande­miei, dar problemele prelungite pe care le în­tâmpină multe companii le fac deosebit de prudente în 2021. Raportul „Paywell“ al companiei de audit și consultanță Pricewa­ter­houseCoopers indică o creștere medie a salariului brut din sectorul privat de 6,53% în 2020 și prognozează o majorare de 4,85% pentru acest an.

­

În sectorul privat, o creștere semnifi­ca­tivă, de 10,2%, s-a înregistrat în tele­co­mu­nicații. Alte creșteri importante au fost în domeniul IT, 8,7%, și în comerț, 6,7%, pre­cizează economistul-șef al Băncii Comerciale Române, Ciprian Dascălu.

  „Raportul a fost cam tot timpul la fel, dar, din perspectiva serviciilor publice, criza actuală ne-a arătat că cele mai importante sunt serviciile de sănătate și de edu­cație. Tocmai de aceea discrepanța față de admi­nistrația publică e din punct de vedere economic cel puțin contraintuitivă“, apre­ciază Ciprian Dascălu.

  „Este o situație veche, ce se întâlnește și în alte țări din lume“, spune expertul în re­surse umane Sorin Faur, pentru care nu tre­buie neglijat rolul angajaților bugetari în economie. „Și acești oameni au cheltuieli, contează în circulația mărfurilor“, spune cofondatorul Academiei de HR.

  „Din punctul meu de vedere, cei care vo­iau să se întoarcă s-au întors deja“, spune Sorin Faur. În opinia acestuia, cei care au rămas în Occident au acolo o situație sta­bilă. „Pandemia are deja un an, timp în care eventualele decizii privind re­venirea s-au luat deja.“ Și oricum, și cei care s-au în­tors în România pot face iar drumul către vestul Europei, dacă găsesc oportu­ni­tăți, consi­deră expertul.

  În orice caz, numărul românilor care s-ar fi întors în țară a fost mult exagerat, spune economistul-șef al BCR. „S-a vorbit de 1 milion de români, dar cifrele ne arată că intrările pe net sunt de numai 290.000“, precizează Ciprian Dascălu. „Unii dintre ei s-au întors pentru că și-au pierdut joburile pe care le aveau în domeniul HoReCa, în turism în special, în nordul Italiei, Austria, Spania etc.“

  În opinia lui Dascălu, nu sunt motive pentru ca mulți alți români din diasporă să revină și ei acasă. „Am mai putea vedea un val de intrări odată ce vor demara pro­iectele pe bani europeni.“

  FOTO: Getty