Creșterea salariului va rămâne un vis neîmplinit pentru majoritatea angajaților din România, în 2021. Excepțiile, puține, vor apărea doar în domeniile unde cererea de personal va continua să crească, precum comerțul online și livrările.
Salariile au crescut în 2020, în ciuda pandemiei, dar problemele prelungite pe care le întâmpină multe companii le fac deosebit de prudente în 2021. Raportul „Paywell“ al companiei de audit și consultanță PricewaterhouseCoopers indică o creștere medie a salariului brut din sectorul privat de 6,53% în 2020 și prognozează o majorare de 4,85% pentru acest an.
În sectorul privat, o creștere semnificativă, de 10,2%, s-a înregistrat în telecomunicații. Alte creșteri importante au fost în domeniul IT, 8,7%, și în comerț, 6,7%, precizează economistul-șef al Băncii Comerciale Române, Ciprian Dascălu.
„Raportul a fost cam tot timpul la fel, dar, din perspectiva serviciilor publice, criza actuală ne-a arătat că cele mai importante sunt serviciile de sănătate și de educație. Tocmai de aceea discrepanța față de administrația publică e din punct de vedere economic cel puțin contraintuitivă“, apreciază Ciprian Dascălu.
„Este o situație veche, ce se întâlnește și în alte țări din lume“, spune expertul în resurse umane Sorin Faur, pentru care nu trebuie neglijat rolul angajaților bugetari în economie. „Și acești oameni au cheltuieli, contează în circulația mărfurilor“, spune cofondatorul Academiei de HR.
„Din punctul meu de vedere, cei care voiau să se întoarcă s-au întors deja“, spune Sorin Faur. În opinia acestuia, cei care au rămas în Occident au acolo o situație stabilă. „Pandemia are deja un an, timp în care eventualele decizii privind revenirea s-au luat deja.“ Și oricum, și cei care s-au întors în România pot face iar drumul către vestul Europei, dacă găsesc oportunități, consideră expertul.
În orice caz, numărul românilor care s-ar fi întors în țară a fost mult exagerat, spune economistul-șef al BCR. „S-a vorbit de 1 milion de români, dar cifrele ne arată că intrările pe net sunt de numai 290.000“, precizează Ciprian Dascălu. „Unii dintre ei s-au întors pentru că și-au pierdut joburile pe care le aveau în domeniul HoReCa, în turism în special, în nordul Italiei, Austria, Spania etc.“
În opinia lui Dascălu, nu sunt motive pentru ca mulți alți români din diasporă să revină și ei acasă. „Am mai putea vedea un val de intrări odată ce vor demara proiectele pe bani europeni.“
FOTO: Getty
Trebuie să te autentifici pentru a publica un comentariu.