Cristian Preda despre legile educației: “Dezbateri în stil Scânteia cu scopul de a-l spăla pe Ciucă”

Via: rfi.ro

Așa numitele dezbateri organizate de ministru amintesc de o perioadă ce nu are nicicum de-a face cu democrația, mai spune Cristian Preda.

Ministrul a vrut să încalce dreptul la odihnă al profesorilor și a forțat o dezbatere în timpul vacanțelor școlare. E vorba despre un gest care nu face parte din recuzita democratică.

E adevărat că acceptând această încălcare a drepturilor, mai mulți profesori, și din școli primare, și din gimnazii, și din licee și din universități, au căutat să înțeleagă legile și au reacționat.

Și mie mi se pare că au exista foarte multe reacții negative.

Ministrul pare să fie complet decuplat de această lume frământată de schimbările pe care le propune.

A organizat într-un stil totalitar dezbateri la partid – la PNL. Nu l-am auzit discutând cu alte partide, să zicem că a respectat măcar pluralismul politic. Și ne-a anunțat, ca pe vremuri, un număr record de întâlniri cu PNL-iștii.

Cam asta s-a întâmplat.. Nu cred că este o metodă bună pentru a susține o reformă….

Adică ai din toate părțile societății, din școli de toate felurile, reacții negative, le ignori, spui că PNL-iștii te-au aplaudat și că asta e dezbaterea. Și acum am văzut că după ce a citit scrisoarea tot ce a avut de spus e să declare oamenii care îi cereau decent să prelungească dezbaterea, toți aceștia reprezintă un grup de interes. E neserios.

Rep. Puteți spune cumva că e un fel de mimare a dezbaterii publice?

C.P. Dacă luați România Liberă sau Scânteia din 1985 și vedeți cum erau raportate întâlnirile candidaților Frontului Democrației și Unității Socialiste cu cetățenii și respectiv cum a vorbit Sorin Câmpeanu despre dezbaterile pe marginea legii educației, veți vedea același lucru: cifre record.

Nu mai suntem în 1985. Suntem într-o altă epocă…

Dacă acest scenariu este validat și de președinte și de Guvern, tot ce va înțelege lumea este că Guvernul, președintele își doresc să aibă aceste legi cât mai repede în vigoare, ca să-l spele de toate păcatele de plagiat pe premierul Ciucă.

Doar asta va rămâne de pe urma acestor legi. Pentru că altfel, atunci când Guvernul se va schimba – pentru că România nu va fi etern guvernată de Ciucă, Cîmpeanu și Iohannis – atunci aceste legi vor fi din nou modificate.Pentru că sunt extrem de multe lucuri foarte proaste, care ne duc înapoi din perpectiva calității educației.

Și tot ce fac liberalii insistând cu această spălare prin lege a păcatelor comise de plagiatori, tot ce fac este să complice și mai mult în viitor reglementarea acestui domeniu.

Dacă ar sta să asculte ce spun cei care predau, studenții, elevii, părinții, ministrul ar putea să facă un lucru bun. Dar nu vrea să-l facă. Are această ambiție de a bifa din nou pe linie de partid îndeplinirea obiectivului că nu mai există nicio instituție care să poată invalida teza de doctorat a lui Nicolae Ionel Ciucă. Asta e tot ce va rămâne de pe urma legilor lui Cîmpeanu” concluzionează Cristian Preda.

Citește articolul pe rfi.ro