Critici din partea politicienilor români după ce România nu a fost primită în Schengen. “O decizie mizerabilă!” (Kelemen Hunor, lider...

Via: rfi.ro

“Poziția Austriei este inexplicabilă și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană.”, a spus joi președintele Klaus Iohannis, într-o declarație remisă presei. El a continuat criticile, spunând că ”atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic”.

“Austria și-a bazat veto-ul pe cifre incorecte. Regretăm și nu înțelegem poziția inflexibilă a Austriei. România va relua procesul de aderare la Spațiul Schengen. “, a spus la rândul său premierul Nicolae Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă

Președintele USR, Cătălin Drulă a cerut demisia ministrului de Interne, Lucian Bode, după eșecul României la Consiliul JAI legat de intrarea în Schengen.

Președintele USR, Cătălin Drulă, la RFI

Liderul PSD Marcel Ciolacu a afirmat că votul Austriei împotriva aderării României la spaţiul Schengen arată faptul că Austria s-a decuplat de Europa şi vor fi consecinţe pentru acest stat, „în urma acestui vot absurd”. Este și un eșec al Comisiei Europene, a mai spus Ciolacu.

Președintele PSD,Marcel Ciolacu

O decizie mizerabilă!”, a comentat Kelemen Hunor, președintele UDMR, respingerea României la votul de joi din Consiliul JAI privind extinderea Spațiului Schengen. “România, de 11 ani, îndeplinește toate criteriile de aderare la spațiul Schengen, are susținerea tuturor statelor membre iar Austria, prin această decizie ipocrită, arată încă o dată că regulile și valorile comune pot fi încălcate în picioare. România va continua să lupte pentru acest drept, trebuie să facă acest lucru demn, curajos, fără niciun compromis și fără a ceda la șantajul mizerabil din partea Austriei. “, a scris liderul UDMR joi, într-un mesaj pe Facebook.

Blocarea aderării României la Schengen este cea mai mare umilință la care suntem supuși în calitate de stat membru al UE; declară la RFI, europarlamentarul PMP Eugen Tomac.

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac la RFI

România ar fi trebuit să solicite vot separat de Bulgaria, această zi fiind una nefastă pentru români, pe care nu o merită, a afirmat europarlamentarul Pro România Corina Creţu, fost comisar european, ÎN TIMP CE europarlamentarul REPER Dragoş Pîslaru a afirmat că Austria s-a opus aderării României la Schengen “într-un joc dur care nu ţine cont de criterii, ci de raţiuni politice”.

Citește articolul pe rfi.ro