Cu președintele Klaus Iohannis despre anticipate, Acordul Verde și 5G

Via: rfi.ro

Schior pasionat, președintele Iohannis s-ar putea să nu aibă unde ieși pe pârtie în apropiata vacanță, date fiind temperaturile ridicate. Și de aici, discuțiile despre măsurile privind limitarea încălzirii globale.

Potrivit președintelui, în cadrul Acordului Verde și mai ales al obiectivelor pentru 2030, este foarte importantă pentru România data luată ca reper pentru compararea emisiilor de carbon. România ar dori ca anul de referință să fie 1988 sau 1989, când în țară funcționau numeroase industrii poluante. În acest caz, reducerea semnificativă a acestor industrii în deceniile din urmă – nu neapărat o veste bună, dar un fapt , a ținut să precizeze Klaus Iohannis – ar fi în avantajul nostru.

Dacă reperul ar fi anul 1990 sau după, atunci gradul de reducere a poluării n-ar mai fi atât de semnificativ, astfel încât România s-ar vedea nevoită să ia măsuri complicate din punct de vedere politic. De exemplu, taxarea sau chiar oprirea importului de mașini second hand sau închiderea Complexului Minier Oltenia.

Subiectul alegerilor anticipate a fost, evident, de neocolit în discuțiile cu președintele. Șansele? 50-50, a estimat Klaus Iohannis.

Președintele a explicat că pentru declanșarea mecanismului există două variante: fie premierul Orban demisionează, fie guvernul își angajează răspunderea pe mai multe măsuri pe care PNL le dorește și românii le așteaptă, dar guvernul este demis prin moțiune de cenzură. ”Alte variante sunt puțin probabile”, a spus șeful statului.

El a spus că și în cazul demisiei sau demiterii lui Ludovic Orban – cu care, a precizat, se află în relații foarte bune – tot el va fi renominalizat ca premier. Însă, a admis președintele, există și posibilitatea ca parlamentarii să-l voteze a doua oară, caz în care mecanismul de declanșare a alegerilor anticipate s-ar bloca.

Astfel, Klaus Iohannis a spus că nu poate garanta în acest moment că acest mecanism – prin demisia sau demiterea premierului – va fi declanșat în prima parte a anului viitor.

Întrebat despre declarația lui Dacian Cioloș, potrivit căruia, în ceasul al doisprezecelea, președintele ar trebui să înțeleagă că singura soluție pentru salvarea României sunt alegerile anticipate, Klaus Iohannis a răspuns: ”a sunat un clopoțel acolo în Parlament și s-a trezit domnul Cioloș”.

În aceeași discuție, președintele a spus că îl va schimba pe George Maior din funcția de ambasador al României în SUA. O analiză privind persoana noului ambasador se va face la începutul lui 2020.

Klaus Iohannis s-a declarat, de asemenea, un susținător al posibilității creșterii vârstei de pensionare, la cerere, pentru angajații cu înaltă calificare . El a estimat că ar putea să se înceapă cu profesorii sau medicii, care ar putea opta să mai rămână în sistem, până la vârsta orientativă de 70 de ani, însă fără cumulul pensiei cu salariul, situație pe care a calificat-o drept incorectă în raport cu ceilalți angajați.

În sfârșit, subiectul 5G. Aici, președintele a spus că România nu trebuie să se grăbească, Până în prezent, a afirmat el, există un singur furnizor pentru aceste servicii și anume compania chineză Huawei, însă și alți jucători, din Europa și Statele Unite sunt aproape de a putea furniza tehnologia.

Citește articolul pe rfi.ro