Cum arată economia Rusiei în ajunul alegerilor prezidențiale? Ce a „uitat” Vladimir Putin să menționeze

Via: hotnews.ro

Ultima oară când a candidat la alegerile prezidențiale Vladimir Putin le-a promis rușilor un „salt decisiv” al nivelului de trai, însă acum, 6 ani mai târziu și în ajunul unui nou scrutin prezidențial, lucrurile nu arată tocmai roz pentru economia rusă și liderul de la Kremlin a ajuns să șteargă praful de pe promisiuni mai vechi, scrie agenția Reuters.

Vladimir Putin intr-o „vizita de lucru” in regiunea Ciukotka in luna ianuarieFoto: Kremlin Pool / Alamy / Alamy / Profimedia

În iunie 2022, la doar câteva luni după ce a declanșat războiul din Ucraina și impunerea primelor sancțiuni occidentale împotriva Rusiei, Putin promitea că urmează o epocă de aur pentru economia rusă. Mai recent, la începutul acestui an, el afirma chiar că economia Rusiei a depășit-o pe cea a Germaniei și a devenit a cincea cea mai puternică din lume.

Acum însă, în ajunul alegerilor prezidențiale care urmează să înceapă vineri și să dureze până duminică, Putin a vorbit joi despre „vremuri dificile”, afirmând însă că ele sunt cauzate de faptul că Rusia luptă împotriva Occidentului în Ucraina. „Trebuie să ne confirmăm unitatea şi hotărârea de a merge înainte”, a mai spus el într-un mesaj în care i-a îndemnat pe ruși să iasă la vot pentru a exprima „o poziţie civică şi patriotică”.

Noile sale comentarii au venit după ce în amplul discurs către națiune ținut pe 29 februarie Putin a promis că peste 11,5 trilioane de ruble (aproximativ 125 de miliarde de dolari) vor fi cheltuite pe o serie largă de măsuri, de la subvenții pentru creditele ipotecare la facilități fiscale pentru tinerii părinți și investiții majore în infrastructura publică.

El a scos în evidență faptul că anul trecut PIB-ul Rusiei a crescut cu 3,6%, mai mult decât al oricărei țări membre a grupului G7, care a negociat multe dintre sancțiunile ample impuse împotriva economiei ruse.

Însă alte date ilustrează o situație mai sumbră.

Rusia a trecut la o economie de război, dar asta cauzează probleme

Economia rusă, care a trecut acum pe picior de război cu fabrici de armament care funcționează 24 de ore din 24, se confruntă cu o criză a forței de muncă, o populație în declin, productivitate scăzută și investiții reduse.

Iar „saltul” în nivelul de trai promis de Putin în timpul campaniei electorale din 2018 nu s-a materializat. Veniturile reale au crescut într-adevăr cu 7,6% față de acum 6 ani, însă puterea de cumpărare este sub cea din 2013.

„În ceea ce privește veniturile, 2014-2023 poate fi numit cu încredere un deceniu pierdut”, notează un raport semnat de Evgheni Suvorov, un economist de la banca rusă CentroCreditBank.

În luna februarie, un sondaj comandat de Banca Centrală a Rusiei, a arătat că 28% din ruși spun că nu au destui bani pentru alimente sau că își pot permite alimente, dar nu și haine sau încălțăminte.

În ultimii ani inflația a crescut în Rusia cu mult peste ținta de 4% stabilită de Banca Centrală condusă de Elvira Nabiullina, ajungând la 8,4% în 2021, 11,9% în 2022 și 7,4% în 2023 în condițiile în care dobânda de referință a fost majorată în mod repetat anul trecut, până la 16%, pentru a opri prăbușirea rublei.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns